Τουρκία: Φόβοι για επιβολή capital controls -Τι σημαίνει αυτό για την χώρα

Τουρκία

Όλο και πολύ φαίνεται πως “φλερτάρει “η Τουρκία με τα capital controls καθώς μπήκαν ήδη από χθες οι πρώτοι περιορισμοί στις αναλήψεις με κάρτες των πολιτών από τα ΑΤΜ των τραπεζών  αλλά και στις  υπεραναλήψεις από τους μισθοδοτικούς λογαριασμούς  διότι υπάρχουν προβλήματα στην οικονομία της χώρας εν μέσω του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Παράλληλα επισημαίνεται πως περιορισμοί μπήκαν και σε αγορές χρυσού. Μάλιστα ο  οικονομικός αναλυτής της αντιπολίτευσης του Καλού Κόμματος  εκτίμησε ότι έρχονται capital controls μετά τις εκλογές .

Υπενθυμίζεται πως η Κεντρική τράπεζα της  χώρας πούλησε μέσα σε εβδομάδα 6 δισ. δολάρια και πως τα καθαρά επίσημα αποθέματα που βρίσκονται  σε αυτή διαμορφώνονται  μεταξύ  56 δισ. δολάρια με 57 δισ . δολάρια, όπως υποστήριξαν  οι οικονομικοί αναλυτές.

Τι λένε οι πολίτες

Για το θέμα αυτό μίλησαν  στο  «Show Tv» ορισμένοι πολίτες. Αναλυτικά:

Capital controls  σε τούρκικες λίρες: Τι σημαίνει αυτό για την οικονομία της χώρας 

Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ εξηγεί τι σημαίνει για την Τουρκία  εάν επιβληθούν τα  capital controls σε τούρκικες λίρες. Η επιβολή αυτή δεν έχει ιδιαίτερη σημασία για την οικονομία της χώρας καθώς θα δίνεται η δυνατότητα εκτύπωσης χρήματος, δηλαδή δεν θα γίνει capital controls σε τουρκική λίρα. Το πρόβλημα όμως που θα προκύψει με την εφαρμογή του μέτρου αυτού αφορά το συνάλλαγμα, δηλαδή στο σκληρό νόμισμα. Για παράδειγμα εάν έχει κάποιος 50 χιλ. ευρώ στην τράπεζα  τότε θα τα  πάρει σε λίρες η αξία των οποίων θα έχει υποτιμηθεί. Σημειώνεται δε πως τις ημέρες αυτές οι πολίτες δεν μπορούν να πάρουν δάνειο από τις τράπεζες , ωστόσο μόνο σε κάποιες περιπτώσεις με επιτόκιο γύρω  στο  40% με 42 %

 

Τα συναλλαγματικά και χρυσά αποθέματα της Τουρκίας

Οι Financial Times ανέφεραν χθες πως τα αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας σε χρυσό μειώθηκαν κατά 7,9 δισ. δολάρια, ενώ τα αντίστοιχα σε ξένο νόμισμα κατά 9,5 δισ. (η πτώση είναι της τάξης του 15%) και όλα αυτά από τα τέλη Μαρτίου μέχρι και τις 12 Μαΐου.

Ωστόσο η ζήτηση για το χρυσό αυξήθηκε από τους αγοραστές της χώρας που αναζητούσαν ένα «ασφαλές καταφύγιο» για να προστατέψουν τις αποταμιεύσεις τους μέσα σε ένα περιβάλλον έντονων πληθωριστικών πιέσεων και ιστορικών χαμηλών αποδόσεων της τουρκικής λίρας.

«Υπάρχει αυξημένη ζήτηση για δολάρια και χρυσό στην αγορά» είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος στο  τμήμα  για χρηματοοικονομικές συναλλαγές Dinamik Yatırım Menkul Değerler, Ενβέρ Ερκάν.

«Η Κεντρική Τράπεζα κάνει ό,τι μπορεί, αλλά δεν πρόκειται για μια βιώσιμη προσέγγιση, γιατί δεν υπάρχουν πολλά από άποψη αποθεμάτων», επισήμανε ο Ενβέρ Ερκάν.

Οι τουρκικές εκλογές και η ισχυρή θέση του Ερντογάν ενέτειναν την πίεση στην τουρκική λίρα που έχει κατρακυλήσει κατά 60% έναντι του δολαρίου τα τελευταία δύο χρόνια, φτάνοντας σε ρεκόρ υποτίμησης.

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version