Στενεύει ολοένα και περισσότερο ο κλοιός για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η λίρα κατρακυλά καθημερινά σε νέα αρνητικά ρεκόρ και η οικονομική κρίση στην Τουρκία λαμβάνει τρομακτικές διαστάσεις.
ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΗ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ
Η λαϊκή δυσαρέσκεια ξεσπά πάνω στον Τούρκο Πρόεδρο, καθώς οι πολίτες χρεώνουν την κρίση σε εκείνον, και η δημοτικότητά του καταρρέει. Πολιτικοί παρατηρητές στη γειτονική χώρα εκτιμούν ότι αυτή η κατάσταση φέρνει πιο κοντά τις πρόωρες εκλογές, τις οποίες πλέον ζητά επιτακτικά και η αντιπολίτευση.
Αυτό που συμβαίνει δεν έχει προηγούμενο τα τελευταία 10 με 15 χρόνια. Κατά το διάστημα της κυριαρχίας του Ερντογάν, η αντιπολίτευση μάλλον φοβόταν τις εκλογές, ακόμα και να τις ζητήσει.
Αυτό άλλαξε δραματικά κυρίως τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η ξέφρενη πτώση της λίρας συμπαρέσυρε στην οικονομική κρίση τόσο τα μεσαία στρώματα όσο και τη νέα επιχειρηματική τάξη της Ανατολίας, τους κατεξοχήν ευνοημένους από τη διακυβέρνηση Ερντογάν.
Η δυσφορία των Τούρκων με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης εντείνεται καθημερινά, με 7 στους 10 να πιστεύουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δεν μπορεί να διαχειριστεί την κρίση.
Η ανορθόδοξη επιλογή της μείωσης των επιτοκίων ενώ καλπάζει ο πληθωρισμός, που είναι προσωπική απόφαση του Ερντογάν, έχει δημιουργήσει συνθήκες φυγής από το εθνικό νόμισμα και προκαλεί μεγάλες ελλείψεις στην αγορά.
Επίσης, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, οι Τούρκοι βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Μπορεί να μην είναι πολλοί, ωστόσο η δημόσια διαμαρτυρία δεν είναι το αυτονόητο σε μια χώρα όπως η Τουρκία, ενώ εντυπωσιάζει και το κοινό τους αίτημα: «Ερντογάν, παραιτήσου»!
Ο σουλτάνος έχει ακόμα 18 μήνες προεδρικής θητείας έως τις εκλογές του 2023. Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία αλλά και στο εξωτερικό θεωρούν πολύ δύσκολο να αντέξει τόσο πολύ.
Αντιθέτως, στην Τουρκία πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα επιλέξει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, με την ελπίδα να σώσει ό,τι μπορεί να σωθεί και κυρίως να αποτρέψει την κατάρρευση του κόμματός του, του AKP, σε ποσοστά τέτοια που θα το οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια στην περιθωριοποίηση και στην απώλεια της προσωπικής του βάσης ισχύος.
Ο Ερντογάν, άλλωστε, δεν τρέφει αυταπάτες. Γνωρίζει ποια είναι τα δεδομένα και δεν είναι τυχαίο ότι έθιξε πρώτη φορά το ενδεχόμενο ήττας σε ομιλία του πριν από 15 ημέρες.
«Εάν ο λαός πει στο καλό κι έρθουν οι επόμενοι, ας γκρεμίσουν όσα χτίσαμε», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος. Βεβαίως, η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της δεν σκοπεύουν να παραδοθούν αμαχητί. Εναντίον των διαδηλωτών έχουν επιστρατεύσει την αστυνομική βία, ενώ προσπαθούν να αποδώσουν το κραχ της λίρας σε «σαμποτάζ εξωτερικών εχθρών», όπως δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, που συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη, ασχολήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του με τις εξελίξεις στην οικονομία της Τουρκίας και έκανε λόγο για «προκλήσεις και απειλές που αντιμετώπισε και μπορεί να αντιμετωπίσει η Τουρκία κατά τη διαδικασία εφαρμογής των οικονομικών πολιτικών της», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων.
Αυτό, μάλλον, ανησύχησε ακόμα περισσότερο τους πολίτες και τις αγορές, με αποτέλεσμα η πτώση της λίρας να επιταχυνθεί την Παρασκευή.
Στο αίτημα για πρόωρες εκλογές συμφώνησαν ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και η πρόεδρος του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ σε συνάντηση που είχαν πριν από 10 ημέρες.
Έκτοτε, το επαναφέρουν σχεδόν καθημερινά και με μεγαλύτερη ένταση. Την περασμένη Πέμπτη, ο Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι δεν μπορεί να διοικήσει τη χώρα και να τη βγάλει από την οικονομική κρίση και του ζήτησε επιτακτικά:
«Φέρε την κάλπη. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να αναγκάσουμε εσάς και τους συνεργάτες σας να προχωρήσετε σε πρόωρες εκλογές».
Από την πλευρά της, η Ακσενέρ κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι ώθησε την Τουρκία σε μια εντεινόμενη κρίση λόγω της διστακτικότητάς του να κηρύξει πρόωρες εκλογές και επέκρινε τον κυβερνητικό συνασπισμό για τη διαιώνιση της ρητορικής ότι «ξένες δυνάμεις» επιτίθενται στην Τουρκία.
«Η τρέχουσα εικόνα είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα των αποτυχημένων πολιτικών του ΑΚΡ», είπε η Ακσενέρ, που κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι διαπράττει «προδοσία» διατηρώντας τη θέση του ως προέδρου και καθυστερώντας τις εκλογές. Το αίτημα για πρόωρες κάλπες τίθεται πλέον από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews