Τουρκία: Σε ποιες χώρες έχει στρατιωτική παρουσία

O τουρκικός στρατόςέχει σήμερα τη μεγαλύτερη παρουσία στον κόσμο από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, συντάκτης του οποίου είναι ο Σελκάν Χακάογλου.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα,, η Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη, ενώ διατηρεί στρατιωτική παρουσία στη Συρία, το Ιράν, το Κατάρ, τη Σομαλία και το Αφγανιστάν καθώς και στρατεύματα στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και στο Κόσοβο, στο πλαίσιο ειρηνευτικών αποστολών του ΝΑΤΟ από την περίοδο του πολέμου στη δεκαετία του 1990.

Ο Χακάογλου σημειώνει ότι η Τουρκία στέλνει συχνά πολεμικά αεροπλάνα και στρατεύματα στο Βόρειο Ιράκ, κατά μήκος των συνόρων της, για να επιτεθεί σε μαχητές του PKK. Διατηρεί, επίσης, στο Ιράκ στρατιωτικές βάσεις που αρχικά είχαν δημιουργηθεί για μία ειρηνευτική αποστολή στη δεκαετία του 1990.

Στο Κατάρ, η Τουρκία εδραιώνει σταθερά μία βάση από το 2017, όταν το πλούσιο σε αέριο κράτος ήρθε σε σύγκρουση με τη Σαουδική Αραβία. Η Τουρκία και το Κατάρ συνδέονται με τη στήριξή τους στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ένα πολιτικό κίνημα που έχει προκαλέσει προβλήματα στη Σαουδική Αραβία και τις περισσότερες άλλες μοναρχίες στον Κόλπο, ιδιαίτερα μετά τις επαναστάσεις της Αραβικής Άνοιξη στις αρχές της δεκαετίας του 2010.

Το 2017, η Τουρκία άνοιξε τη μεγαλύτερη βάση της εκτός συνόρων στο Μογκαντίσου της Σομαλίας, όπου Τούρκοι αξιωματικοί εκπαιδεύουν Σομαλούς στρατιώτες στο πλαίσιο ενός ευρύτερου τουρκικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση της χώρας που έχει καταστραφεί από δεκαετίες πολέμων φατριών και την άνοδο της ισλαμιστικής ομάδας Αλ – Σαμπαάμπ.

Στο Αφγανιστάν βρίσκονται τουρκικά στρατεύματα, στο πλαίσιο ενός συνασπισμού 50 χωρών υπό την καθοδήγηση του ΝΑΤΟ, που στηρίζει τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας κατά των Ταλιμπάν.

Στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, η Τουρκία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό. Η επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας, ωστόσο, είχε το κόστος της, καθώς ο αμυντικός προϋπολογισμός της αυξήθηκε από 1,8% του ΑΕΠ το 2015 στο 2,5% το 2018, σε μία περίοδο που η οικονομία της έχει εξασθενήσει.


Exit mobile version