Quantcast
Τουρκία: Νέα "κατρακύλα" για τη λίρα μία ημέρα μετά την αύξηση επιτοκίων - Οι εκτιμήσεις για την πορεία της - enikonomia.gr
share

Τουρκία: Νέα “κατρακύλα” για τη λίρα μία ημέρα μετά την αύξηση επιτοκίων – Οι εκτιμήσεις για την πορεία της

δημοσιεύτηκε:

Σε νέο ιστορικά χαμηλό -ρεκόρ υποχώρησε σήμερα η λίρα της Τουρκίας, μετά τη χθεσινή αύξηση του βασικού επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας της χώρας κατά 650 μονάδες βάσης.

Το τουρκικό νόμισμα κατέγραψε απώλεια μέχρι και 2,8%, όπως μετέδωσε το Reuters.com. Η λίρα διαπραγματεύτηκε τελευταία φορά στις 25.2015 λίρες ανά δολάριο και είναι μειωμένη σχεδόν κατά 1,3% από το κλείσιμο της Πέμπτης.

Οι προβλέψεις οικονομολόγων για τη λίρα

Τις προβλέψεις του για το πώς θα κινηθεί η λίρα το επόμενο διάστημα έκανε ο καθηγητής εφαρμοσμένων οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, Steve Hanke, σύμφωνα με το cnbc.com.  H τιμή της λίρας πέφτει πολύ και ενδεχομένως αυτό να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα προκειμένου να αντισταθμιστεί με τις αυξήσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας της χώρας , είπε ο κ.  Hanke. Ωστόσο την ίδια ώρα είπε πως η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας για τα επιτόκια είναι ” λίγο πίσω από την καμπύλη”.

Τις εκτιμήσεις για το τουρκικό νόμισμα μετά την άνοδο των επιτοκίων έκανε και η καθηγήτρια οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Koc στην Κωνσταντινούπολη,  Selva Demiralp, σύμφωνα με το  www.theguardian.com.

Οι πιέσεις στη συναλλαγματική ισοτιμία αναμένεται να  συνεχιστούν και ενδεχομένως να ξεπεράσουν τις 30 λίρες ανά δολάριο, είπε  η κ. Demiralp. Υπενθυμίζεται πως η επανεκλογή του Ερντογάν προκάλεσε μια ιστορική περαιτέρω πτώση της αξίας του του τουρκικού νομίσματος καθώς έχει ξεπεράσει τις 20 λίρες ανά δολάριο.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.