Τουρκία: Μείωση των επιτοκίων τον Νοέμβριο «βλέπει» ο διοικητής της Isbank, Χακάν Αράν – Τι λέει για τις τουρκικές τράπεζες

Η Τουρκία αντιμετωπίζει προκλήσεις στην προσπάθεια για οικονομική ανάκαμψη και οι τουρκικές τράπεζες θα πληρώσουν το ανάλογο τίμημα, δήλωσε σε συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας της Isbank, προσθέτοντας ότι αναμένει πως η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Νοέμβριο.

Ο Hakan Aran δήλωσε στο Reuters ότι η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Τουρκίας, βάσει ενεργητικού σχεδιάζει να επεκτείνει το αποτύπωμά της στις υποδομές συστημάτων πληρωμών, στις ψηφιακές πλατφόρμες και στις τραπεζικές υπηρεσίες, όπου θα κάνει νέες συνεργασίες και εξαγορές στο εξωτερικό.

Το σχέδιο ανάπτυξης έρχεται καθώς η Isbank γιορτάζει την επέτειο των 100 χρόνων της και καθώς οι τουρκικές αρχές προσπαθούν να πατάξουν τον πληθωρισμό με υψηλά επιτόκια και άλλα μέτρα σύσφιξης που έχουν συμπιέσει τους ισολογισμούς του χρηματοπιστωτικού τομέα.
«Νομίζω ότι οι δυσκολίες θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια του 2025. Όλοι μας θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε το τίμημα για χάρη της διασφάλισης της σταθερότητας των τιμών και της μείωσης του πληθωρισμού», δήλωσε ο Αράν στη συνέντευξη στα κεντρικά γραφεία της Isbank, στην Κωνσταντινούπολη.

«Οι τράπεζες θα ξεπεράσουν αυτή τη διαδικασία με επιδείνωση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου φέτος και επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού το επόμενο έτος». Η ποιότητα του ενεργητικού άρχισε ήδη να διαβρώνεται τον Ιούλιο, ενώ τα καθαρά περιθώρια επιτοκίου δέχονται σοβαρές πιέσεις, πρόσθεσε ο Aran.

«Η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών μειώνεται. Εάν μας είχε δοθεί εντολή να κάνουμε «λογιστική του πληθωρισμού», πολλές τράπεζες πιθανόν να ανέφεραν ζημίες», δήλωσε. «Οι τράπεζες φαίνεται να είναι κερδοφόρες αυτή τη στιγμή επειδή δεν υπάρχει λογιστική του πληθωρισμού».

Exit mobile version