Τουρκία: Μείωσε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα

Σε μείωση του βασικού επιτοκίου της κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 14% προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας.

Ωστόσο την ίδια στιγμή διεμήνυσε ότι θα σταματήσει τον κύκλο μείωσης επιτοκίων.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Σεπτέμβριο, η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει το βασικό επιτόκιο κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες στο 15% στο πλαίσιο του σχεδίου του Ερντογάν να δοθεί προτεραιότητα στις εξαγωγές και τον δανεισμό, παρά το ότι οικονομολόγοι και βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν επικρίνει την πολιτική αυτή ως απερίσκεπτη. Επίσης, η κεντρική τράπεζα έχει παρέμβει τέσσερις φορές στην αγορά συναλλάγματος τις δύο τελευταίες εβδομάδες, πουλώντας δολάρια για να επιβραδύνει τις μεγάλες πωλήσεις του τουρκικού νομίσματος. Η απόφασή της για τα επιτόκια θα ανακοινωθεί στις 13.00 (ώρα Ελλάδας). Δεδομένης της μεγάλης πτώσης της λίρας, οικονομολόγοι προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα εκτοξευτεί σχεδόν στο 30% το επόμενο έτος λόγω κυρίως της αύξησης των τιμών των εισαγωγών.




Ο πληθωρισμός στην Τουρκία είναι υψηλότερος από το 21%

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία είναι υψηλότερος από το 21% και αυξάνεται σταθερά καθώς ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αρνηθεί να αυξήσει τα επιτόκια, με συνέπεια τη μεγάλη μείωση της αγοραστικής δύναμης των Τούρκων.

Τι λένε επενδυτές και οικονομολόγοι

Επενδυτές και οικονομολόγοι έχουν ζητήσει αλλαγή πολιτικής από τον Ερντογάν, ο οποίος ωστόσο εμμένει έως τώρα στην άποψη ότι τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν τον πληθωρισμό αντί να τον μειώνουν, όπως είναι η ευρύτερα αποδεκτή οικονομική άποψη.

Η μείωση του επιτοκίου ακολούθησε μία σειρά άλλων μειώσεων από την κεντρική τράπεζα, η οποία ανακοίνωσε ότι έκανε παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος τη Δευτέρα, πουλώντας δολάρια για να στηρίξει τη λίρα.

H τουρκική λίρα


Η ισοτιμία της λίρας υποχώρησε μετά την ανακοίνωση για τα επιτόκια σε νέο χαμηλό επίπεδο ρεκόρ στις 15,51 λίρες έναντι του δολαρίου. Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει το 50% της αξίας του έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους.




Exit mobile version