Quantcast
Τουρκία: Αύξησε το βασικό επιτόκιό της στο 25% - Οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό - enikonomia.gr
share

Τουρκία: Αύξησε το βασικό επιτόκιό της στο 25% – Οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό

δημοσιεύτηκε:

Σε νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου της προχώρησε η Kεντρική Tράπεζα της Τουρκίας προκειμένου να εμποδίσει μια νέα άνοδο του πληθωρισμού. Όπως μεταδίδει το  www.dailysabah.com, η κεντρική τράπεζα  της Τουρκίας αύξησε  το βασικό επιτόκιό της κατά 7,5%  και ανήλθε στο 25% από 17,5% που ήταν τον Ιούλιο. Τον Ιούνιο το επιτόκιο είχε αυξηθεί κατά 6,5 ποσοστιαίες μονάδες και ανήλθε στο 15%.

«Η Επιτροπή αποφάσισε να συνεχίσει τη διαδικασία της νομισματικής σύσφιξης ώστε να ακολουθήσει το συντομότερο δυνατό πορεία προς τον αποπληθωρισμό (…) και να ελέγξει την επιδείνωση της συμπεριφοράς των τιμών», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα.

Την ίδια στιγμή το www.independent.co.uk αναφέρεται στον πληθωρισμό της Τουρκίας. Ο πληθωρισμός της χώρας ανήλθε στο 47,83% τον Ιούλιο από το ποσοστό του  85% που ήταν τον Οκτώβριο.  Στο θέμα του πληθωρισμού της χώρας τοποθετούνται και ανεξάρτητοι οικονομολόγοι. Όπως υποστηρίζουν ο πραγματικός πληθωρισμός της χώρας αγγίζει σχεδόν το  123%. Από την πλευρά της η διοικητής της κεντρικής τράπεζας  της  Τουρκίας, Χαφιζέ Γκάιε Ερκάν εκτίμησε πως ο πληθωρισμός  της χώρας θα ανέλθει στο 58% στο τέλος του έτους — από το 22,3% που είχε προβλέψει ο προκάτοχός της.

Η λίρα

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται και στην τουρκική λίρα. Η τουρκική λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 30% της αξίας της έναντι του δολαρίου ΗΠΑ από την αρχή του έτους. Οι ειδικοί λένε ότι η Κεντρική Τράπεζα έχει εξαντλήσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα καθώς προσπάθησε να στηρίξει το νόμισμα ενόψει των εκλογών του Μαΐου.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.