Οι χώρες της ΕΕ είναι μακριά από το να βρουν κοινό παρονομαστή στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Αυτό έγινε σαφές και μετά τη σημερινή σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών των 28, στην οποία συμμετείχαν και χώρες του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου καθώς και η Τουρκία. Στόχος όλων, τουλάχιστον θεωρητικά, είναι η ευρωπαϊκή λύση του προβλήματος, ωστόσο οι διαφορές ανάμεσα στους εταίρους είναι πολλές και βαθιές.
Στο μεταξύ η ανάκληση στην Αθήνα της Χρυσούλας Αλειφέρη ελληνίδας πρέσβεως στην Αυστρία για τη μη συμμετοχή της χώρας στη Διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων και το μερικό κλείσιμο των συνόρων στο βαλκανικό διάδρομο προκάλεσε μεγάλη αίσθηση. Ερωτηθείς επ΄αυτού από την Deutsche Welle ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ απάντησε: «Δεν θα ήθελα να εκφραστώ επί του θέματος, πρόκειται για μια ελληνική και αυστριακή απόφαση. Αλλά πιστεύω ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην εξεύρεση λύσης».
Έμφαση στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο
Σε ερώτηση της DW σχετικά με το ποια στάση προτίθεται να κρατήσει η Γερμανία σε περίπτωση που η κατάσταση στο «μέτωπο» της προσφυγικής κρίσης δεν βελτιωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα καθώς και σχετικά με το εάν η γερμανική κυβέρνηση σκέφτεται να εξετάσει το ενδεχόμενο να εντείνει τους συνοριακούς ελέγχους στα σύνορά της με την Αυστρία ο Γερμανός υπουργός απαντά: «Εργαζόμαστε με στόχο τη μείωση του αριθμού των προσφύγων, κυρίως στα σύνορα Τουρκίας και Ελλάδας. Αυτό έχει για την ώρα χρονική αλλά και ουσιαστική προτεραιότητα. Πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε. Αυτόν τον σκοπό θα χρηματοδοτήσουμε. Εάν αυτό αποτύχει, τότε είμαι κι εγώ υπέρ της λήψης συντονισμένων μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Ο Γερμανός υπουργός μάλιστα επανέλαβε, ύστερα από επίμονη ερώτηση της DW, ότι το γερμανικό υπ. Εσωτερικών δεν εξετάζει προς το παρόν μέτρα ενίσχυσης των ελέγχων στα γερμανοαυστριακά σύνορα, συμπληρώνοντας εντούτοις ότι «είμαστε προετοιμασμένοι να λάβουμε διάφορα μέτρα». Ωστόσο στη συνέχεια ο Τόμας ντε Μεζιέρ αρνήθηκε εμφατικά να δώσει συγκεκριμένα παραδείγματα.
Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με το τι πρέπει να γίνει σε επίπεδο αριθμών μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου στην οποία θα συμμετάσχει και η Τουρκία, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Κατά τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε πολύ διαφορετικά αριθμητικά δεδομένα (σσ:σχετικά με την άφιξη προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη), από μικρούς αριθμούς μέχρι 4000 (σσ: πρόσφυγες). Εν πολλοίς τα δεδομένα αυτά οφείλονται στις καιρικές συνθήκες». Ο γερμανός υπουργός δίνει επίσης έμφαση στην παρουσία των νατοϊκών δυνάμεων στο Αιγαίο, κάτι που αναμένεται να προσδώσει περισσότερη «διαφάνεια ως προς το τι ακριβώς συμβαίνει στις ακτές». Όπως σημειώνει ο Τόμας ντε Μεζιέρ «βοηθάμε, με το ΝΑΤΟ, με διμερείς ενέργειες, ώστε η Τουρκία να λάβει τα αναγκαία μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε περισσότερες μέρες προκειμένου τα μέτρα που θα λάβει η Τουρκία να επιφέρουν μια ορατή μείωση των αριθμών». Κλείνοντας, ο γερμανός υπουργός δήλωσε ότι παραμένει αισιόδοξος για την επίτευξη αυτών των στόχων.
Πηγή: Deutsche Welle