«Καταρχάς το πρώτο πράγμα που θα πρέπει κάνει ο πρόεδρος Μακρόν δεν είναι να περιμένει τη δική μας βοήθεια», δήλωσε ο Γενς Σπαν, ο χριστιανοδημοκράτης υφυπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk / DLF). «Θεωρώ πολύ πατερναλιστική την προσέγγιση ότι η Γερμανία θα πρέπει να βοηθήσει. Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις προς το συμφέρον της Γαλλίας καταρχάς. Εάν βεβαίως μπορούμε να κάνουμε κάτι, ασφαλώς θα το κάνουμε, αλλά πρόκειται για μεταρρυθμίσεις για την ίδια τη χώρα, στην αγορά εργασίας, στο φορολογικό, στο πεδίο της οικονομίας, αλλά και για την Ευρώπη, μεταρρυθμίσεις που αφορούν την ΕΕ. Εδώ είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για να προωθήσουμε την ευρωζώνη», όπως τόνισε.
Ο κ. Σπαν χαρακτήρισε “εντυπωσιακό το εκλογικό αποτέλεσμα” της Κυριακής και περιμένει να δει τις επόμενες κινήσεις του γάλλου προέδρου για τις μεταρρυθμίσεις που έχει ήδη εξαγγείλει. “Μετά την ολοκλήρωση των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία η κατάσταση θα είναι όπως πριν τις εκλογές. Θα είναι μια χώρα που χρειάζεται μεταρρυθμίσεις”, όπως επισημαίνει.
Πάντως αυτήν την περίοδο λειτουργεί μια ομάδα εργασίας ανάμεσα στα δύο υπουργεία Οικονομικών, η οποία επεξεργάζεται σχέδια για το πώς θα δοθεί νέα ώθηση για την ενίσχυση της ευρωζώνης. «Δεν έχουμε λίγα χρέη στην ευρωζώνη, αλλά πάρα πολλά», τονίζει ο Γενς Σπαν. «Άρα θα πρέπει να δούμε πώς να εφαρμόσουμε καλύτερα τους υπάρχοντες κανόνες για να έρθουν περισσότεροι επενδυτές στην Ευρώπη και την ευρωζώνη. Σε αυτά τα θέματα ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές».
Ο γερμανός υφυπουργός Οικονομικών επαναλαμβάνει ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν τάχθηκε υπέρ της εισαγωγής ευρωομολόγου, κάτι που ξεκαθάρισε όταν ήρθε στο Βερολίνο, λίγες ώρες μετά την εκλογή του ως προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, και επιμένει ότι η συζήτηση θα πρέπει να γίνεται μακριά από τίτλους εφημερίδων και περισσότερο επί της ουσίας των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να πάρουν πιο συγκεκριμένη μορφή: «Πώς δηλαδή μπορούμε υπάρχοντες θεσμούς, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας που διαθέτει σε περιόδους κρίσης χρήματα σήμερα στην Ελλάδα, παλαιότερα στην Ισπανία και την Πορτογαλία, να τους κάνουμε να μετεξελιχθούν έτσι ώστε σε κρίσιμες περιόδους να διαθέτουν χρηματοδοτικά περιθώρια. Τι θα πρέπει να κάνει ένας ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών, ποια θα είναι τα καθήκοντά του, τα δικαιώματά του. Για όλα αυτά θα πρέπει να συζητήσουμε τις επόμενες εβδομάδες», όπως είπε στο DLF.
“Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν για όλα αυτά χρειάζονται αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες. Γι αυτές χρειάζονται πλειοψηφίες που σε πολλές χώρες όπου χρειάζονται δημοψηφίσματα, δεν είναι βέβαιο ότι υπάρχουν, επομένως θα πρέπει πρώτα η ΕΕ να κάνει τις δικές της προτάσεις σε τομείς όπου οι πολίτες έχουν κακή εντύπωση για τις επιδόσεις, όπως στο μεταναστευτικό, στην ασφάλεια συνόρων και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας”, επισήμανε ο χριστιανοδημοκράτης υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.
Πηγή: Deutschlandfunk (DLF) / Deutsche Welle