Το Βερολίνο αξιολογεί εκ νέου την εξαγορά της Aixtron από τους Κινέζους

Η γερμανική κυβέρνηση ξεκίνησε εκ νέου την αξιολόγηση της εξαγοράς της Aixtron, μιας γερμανικής εταιρίας εξοπλισμού για ημιαγωγούς, από Κινέζους επενδυτές, εν μέσω ανησυχιών στο Βερολίνο για το αυξανόμενο ενδιαφέρον που δείχνει η Κίνα για γερμανικές βιομηχανικές εταιρίες, σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times.

Η Aixtron ανακοίνωσε σήμερα ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απέσυρε το πιστοποιητικό που διαβεβαίωνε ότι δεν έχει καμία αντίρρηση στην πώληση της εταιρίας και ξεκίνησε εκ νέου την αξιολόγηση της συμφωνίας. Η Aixtron είπε ότι ενημερώθηκε για την απόφαση την Παρασκευή.

Η εταιρία ανακοίνωσε ότι η αξιολόγηση θα καθορίσει εάν η συμφωνία «θα μπορούσε να διαταράξει τη δημόσια τάξη» στη Γερμανία. Παρέπεμψε όλες τις περαιτέρω ερωτήσεις στο υπουργείο Οικονομίας, το οποίο δεν ήταν διαθέσιμο για σχόλιο.

Η απόφαση είναι μέρος μιας προστατευτικής αντίδρασης στη Γερμανία για τις κινεζικές επενδύσεις στη χώρα, ιδιαίτερα αφού η Midea, μια κινεζική εταιρία συσκευών, εξαγόρασε τη γερμανική εταιρία ρομπότ Kuka, μια από τις πλέον πρωτοπόρες εταιρίες μηχανολογικού εξοπλισμού, νωρίτερα φέτος έναντι 4,5 δισεκ. δολαρίων.

Η Γερμανία έγινε ο βασικός προορισμός των κινεζικών συμφωνιών στην Ευρώπη. Το πρώτο εξάμηνο του έτους ανακοινώθηκαν συναλλαγές με συνολική αξία ρεκόρ 10,8 δισεκ. δολαρίων, σύμφωνα με την EY, την εταιρία παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών. Κινέζοι επενδυτές απέκτησαν 37 γερμανικές επιχειρήσεις την περίοδο αυτή, ανέφερε η EY – συγκριτικά με 39 για το σύνολο του 2015.

Σε μια κίνηση που αποτέλεσε μια ακόμα ένδειξη κινεζικού ενδιαφέροντος για γερμανικές εταιρίες, όταν η San’an Optoelectronics ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι πραγματοποίησε συνομιλίες με την Osram για την πιθανή εξαγορά της γερμανικής εταιρίας. Η San’an είναι η μία από τους Κινέζους μνηστήρες για την Osram. Η Go Scale, μια κινεζική εταιρία ιδιωτικών κεφαλαίων που τον Ιανουάριο αποκλείστηκε από την εξαγορά της μονάδας Lumileds της Philips, επίσης πραγματοποίησε συνομιλίες με την Osram τις τελευταίες λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με άτομα με γνώση των συνομιλιών.

Η Aixtron ανακοίνωσε τον Μάιο ότι είχε συμφωνήσει στην εξαγορά της από την Grand Chip Investment, το γερμανικό βραχίονα της Fujian Grand Chip Investment Fund. Ο κινεζικός όμιλος ελέγχεται από τον Τζεντόνγκ Λιου, έναν Κινέζο επιχειρηματία που κατέχει το 51% του επενδυτικού ταμείου. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, θα δοθούν στους μετόχους της Aixtron 6 δολάρια σε μετρητά για κάθε κοινή μετοχή, αποτιμώντας τη γερμανική εταιρία στα 670 εκατ. ευρώ περίπου. Η συμφωνία τελεί υπό την έγκριση των μετόχων ενώ πρέπει να πληροί συγκεκριμένες ρυθμιστικές προϋποθέσεις.

Η επανέναρξη της αξιολόγησης για την εξαγορά της Aixtron γίνεται εν μέσω δημοσιευμάτων ότι ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος, αναζητά τρόπους για να δώσει στις εθνικές κυβερνήσεις στην ΕΕ περισσότερο έλεγχο για τις ξένες επενδύσεις στις εταιρίες τους.

Το υπουργείο Οικονομίας προτείνει να επιτρέπεται στα κράτη-μέλη της ΕΕ να παρεμβαίνουν εάν ένας επενδυτής εκτός της ΕΕ θέλει να αποκτήσει πάνω από το 25% των δικαιωμάτων ψήφου σε μια εταιρία. Η γερμανική νομοθεσία επιτρέπει στην κυβέρνηση να παρεμβαίνει μόνο για να αποτρέπει εξαγορές που θέτουν σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια, την άμυνα ή την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.


Exit mobile version