Το UKIP αρχίζει μια νέα ζωή μετά την αποχώρηση του Φάρατζ

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, το πρόσωπο του Brexit που ανάγκασε τη Βρετανία να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο άνθρωπος που παρέκαμψε τη βρετανική κυβέρνηση δημιουργώντας φιλία με τον Ντόναλντ Τραμπ, διαθέτει μια ιδιαίτερη προσωπικότητα.

Αυτό είναι κάτι που αρχίζει να συνειδητοποιεί ο Πολ Νάτολ, ο άνθρωπος που εκλέχθηκε χθες για να τον διαδεχθεί στην προεδρία του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος UKIP.

Την ώρα που ο Νάτολ εκφωνούσε την πρώτη του ομιλία μετά την εκλογή του όλοι οι φωτογράφοι και οι δημοσιογράφοι του είχαν γυρίσει την πλάτη και παρακολουθούσαν τον Φάρατζ.

Η σκηνή αυτή φαίνεται να συνοψίζει τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο Νάτολ: με τη βασική πολιτική φιλοδοξία του UKIP, την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, να έχει επιτευχθεί και τον Φάρατζ να κλέβει πάντα την παράσταση, ποιος είναι ο πολιτικός σκοπός του κόμματος και πώς μπορεί να βγει από τη σκιά του πρώην ηγέτη του;

Η απάντηση, σύμφωνα με τον Νάτολ, είναι να προσελκύσει τους απογοητευμένους της εργατικής τάξης που ψήφισαν υπέρ του Brexit και να τους εκμεταλλευτεί για να κερδίσει έδρες στο βρετανικό κοινοβούλιο, όπου αυτή τη στιγμή διαθέτει μόνο μία.

«Υπάρχει μια τάση ενάντια στο κατεστημένο η οποία ενισχύεται σε όλο τον δυτικό κόσμο και θέλω το UKIP να είναι το όχημά της εδώ στη Βρετανία», τόνισε ο νέος ηγέτης του κόμματος, ο οποίος έθεσε ως στόχο τον διπλασιασμό του ποσοστού του κόμματος στο 26% με 30% μέχρι το 2020, οπότε θα γίνουν βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία.

Ο Νάτολ τονίζει ότι θα πολεμήσει για να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο «εξοργιστικό» εκλογικό σύστημα της χώρας που ευνοεί τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, τους Συντηρητικούς και τους Εργατικούς. Το UKIP και τα άλλα μικρά κόμματα, όπως οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και οι Πράσινοι, δεν έχουν πολλές πιθανότητες να κερδίσουν την εξουσία με το τρέχον σύστημα.

Ακόμη και έτσι όμως, το UKIP, που ιδρύθηκε το 1993 με στόχο την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ επανακαθόρισε τη βρετανική πολιτική σκηνή.

Υπό τον Φάρατζ η αυξανόμενη δημοτικότητα του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος ώθησε τον τότε πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να δεσμευθεί για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

Όμως τώρα που το βασικό αίτημα του κόμματος, το Brexit, είναι κυβερνητική πολιτική, κάποια μέλη του UKIP διερωτώνται ποιο είναι το μέλλον του.

Ο Νάτολ, 39 ετών πρώην λέκτορας της Ιστορίας, λέει ότι το UKIP πρέπει τώρα να επικεντρώσει τις προσπάθειές του στο να κερδίσει ψηφοφόρους από το Εργατικό Κόμμα σε περιοχές όπως η πατρίδα του το Λίβερπουλ, που είναι κυρίως εργατικές περιοχές.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να γίνουμε το κόμμα που επικεντρώνεται στα θέματα που αφορούν αυτούς τους ανθρώπους», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Αυτοί είναι οι άνθρωποι που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την ανεξέλεγκτη μετανάστευση, αυτοί οι άνθρωποι έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την εγκληματικότητα, αυτοί οι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο πατριώτες», εκτίμησε.

Ο Νάτολ πιστεύει ότι αυτή η πιο συγκεκριμένη προσέγγιση από το UKIP, το οποίο κέρδισε 4 εκατομμύρια ψήφους στις εκλογές του 2015 αλλά μόνο μία έδρα στο κοινοβούλιο, μπορεί να το βοηθήσει να κερδίσει «διψήφιους αριθμούς» στις εκλογές του 2020.

«Φιλοδοξία μου είναι όχι μόνο να μπω εγώ στη Βουλή των Κοινοτήτων, αλλά να έχω μαζί μου όσο περισσότερους βουλευτές του UKIP», υπογράμμισε.

Ακολουθώντας τη γραμμή του Φάρατζ, ο Νάτολ που είναι ευρωβουλευτής, τονίζει ότι διαφέρει από τους άλλους πολιτικούς. «Έχουν ακριβά κοστούμια και καλοχτενισμένα μαλλιά, δεν μιλάνε σαν κι εμένα», είπε με τη βαριά του προφορά του Λίβερπουλ, χαμογελώντας και γυρίζοντας τα μάτια του προς το καραφλό κρανίο του.


Exit mobile version