Η απειλή για έξοδο της Ελλάδας μπορεί να έχει μειωθεί, ωστόσο οι προσπάθειες για να συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων για να απελευθερωθούν τα κεφάλαια διάσωσης έχουν ακόμη πολύ δρόμο, αναφέρει σε χθεσινό του δημοσίευμα το πρακτορείο Reuters.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δήλωσαν την Παρασκευή από την Ρίγα της Λετονίας ότι ο χρόνος τρέχει πολύ γρήγορα για την Ελλάδα. Αλλά με την Αθήνα να προσπαθεί να συντάξει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που θα κρίνεται αποδεκτός από τους δανειστές, υπάρχει περιθώριο για συμφωνία.
Την ίδια στιγμή ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε προ ημερών ότι “κανείς δεν έχει ιδέα για το πώς μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα”.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που εκλέχτηκε από τον ελληνικό λαό με την υπόσχεση του τερματισμού της λιτότητας, εμφανίζεται αρνητικός απέναντι σε πολιτικά ευαίσθητες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, στο εργασιακό και στο τομέα των ιδιωτικοποιήσεων στο οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει,
Τα μετρητά στην Αθήνα εξαντλούνται
Αξιωματούχοι ανέφεραν στο Reuters ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα υπόλοιπα αποθέματα – συνολικά 2 δισ. ευρώ – για να πληρώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και των συντάξεων στο τέλος του μήνα.
Χωρίς συμφωνία η Αθήνα θα μπορούσε σύντομα να επιλέξει είτε τη στάση πληρωμών στο εσωτερικό της χώρας είτε στην αθέτηση των υποχρεώσεων της προς τους δανειστές της. Η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει περίπου 1 δισ ευρώ τον Μάιο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο και έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν θα δεχτεί καμία καθυστέρηση.
«Έχουμε τώρα θέσει ένα 40% πιθανότητα για ένα Grexit, σε συνδυασμό με την αίσθηση ότι το ποσοστό αυτό συνεχίζει να αυξάνεται χωρίς σαφή ένδειξη μιας αντιστροφής», δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής της Nomura Alastair Newton.
“Ο κύριος λόγος που το βλέπουμε αυτό, είναι ότι η ρητορική έχει κυριαρχήσει και κινδυνεύει να συντρίψει την ουσία των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της”.