Το Περού ηγείται των προσπαθειών άσκησης πίεσης στην κυβέρνηση Μαδούρο

Η κυβέρνηση του Περού κάλεσε χθες τις κυβερνήσεις άλλων κρατών να υιοθετήσουν τη δική της, σκληρή στάση έναντι της Βενεζουέλας και να ανακαλέσουν για διαβουλεύσεις τους πρεσβευτές τους στο Καράκας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «αυταρχική» απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου να αναλάβει το ίδιο τη νομοθετική εξουσία και να αφαιρέσει από τα μέλη του Κογκρέσου την ασυλία τους.

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας έκανε λόγο περί ενός «πραξικοπήματος», ενώ υπήρξαν διαδηλώσεις και έντονες φραστικές καταδίκες διεθνώς, με τη Λίμα να ακολουθεί τη σκληρότερη γραμμή.

Κάνοντας λόγο περί μιας «κατάφωρης παραβίασης» της δημοκρατικής τάξης το Περού, το οποίου ηγείται ο κεντρώος πρόεδρος Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι, ανακάλεσε αμέσως τον πρεσβευτή της χώρας του.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο εξεμάνη εναντίον της ανάμιξης στα εσωτερικά της Βενεζουέλας από δεξιές, «φασιστικές» κατ’ αυτόν κυβερνήσεις.

Το Περού ανέλαβε την ηγεσία στις προσπάθειες να πιεστεί η Βενεζουέλα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για την «αποκατάσταση» της δημοκρατίας ελλείψει πρωτοβουλίας ή στρατηγικής των ΗΠΑ, που μέχρι τώρα έχουν περιοριστεί στο να χαρακτηρίσουν την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου «σοβαρό πισωγύρισμα για τη δημοκρατία».

Το Μεξικό πρωτοστάτησε σε μια έκκληση 14 χωρών να «αποκατασταθεί η δημοκρατία» στη Βενεζουέλα, ερχόμενο σε ρήξη με τη συνήθως πολύ πιο ουδέτερη στάση του. Όμως η μεξικανική κυβέρνηση, η οποία ήδη αναστατώθηκε από μια διπλωματική κρίση νωρίτερα φέτος όταν ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, δεν ανακάλεσε τον πρεσβευτή του.

Για τον Χόρχε Καστανιέδα, πρώην υπουργό Εξωτερικών επί της προεδρίας του κεντροδεξιού Βισέντε Φοξ –ο οποίος είχε αντιστρέψει την παραδοσιακά φιλική στάση του Μεξικού έναντι της Κούβας– η μεξικανική κυβέρνηση χρειάζεται μια μελετημένη και σκληρή στρατηγική έναντι του Καράκας. Ο Καστανιέδα υποστήριξε πως το Μεξικό θα όφειλε να κινηθεί το ταχύτερο για να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας μέσω του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών.

Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο εξέφρασε ανησυχία για την «επιδείνωση» της κατάστασης και ένα «πλήγμα στη δημοκρατία» της Βενεζουέλας και έδωσε οδηγία στο υπουργείο Εξωτερικών να εγείρει το ζήτημα ξανά στον ΟΑΚ. «Μπροστά σε αυτά τα γεγονότα δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι», είπε.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Exit mobile version