Η Κίνα λαμβάνει μέτρα για να ελέγξει τις κερδοσκοπικές αγορές κατοικιών, να περιορίσει τους κινδύνους δημιουργίας φούσκας και να σταθεροποιήσει την αγορά. Συνολικά 21 κινεζικές πόλεις έχουν προχωρήσει πρόσφατα σε αλλαγές των κανόνων της αγοράς, στους οποίους περιλαμβάνονται υψηλότερες προκαταβολές και περιορισμοί στις αγορές.
Οι ρυθμίσεις αναμένεται να μειώσουν τις προσδοκίες κερδοσκόπων ακινήτων, ενώ θα προστατεύουν τα συμφέροντα των κανονικών αγοραστών κατοικιών με τη διάθεση περισσότερης οικοδομήσιμης γης, δήλωσε ο Λιάο Τζουνπίνγκ, καθηγητής στο τμήμα ακινήτων του πανεπιστημίου Sun Yat-sen. Ο Λιάο αποδίδει τις αυξήσεις των τιμών των κατοικιών στην έλλειψη νέων οικοδομήσιμων οικοπέδων, με τις τιμές της οικοδομήσιμης γης σε πολλές πόλεις να είναι σήμερα υψηλότερες από αυτές των γειτονικών κατοικιών, κάτι που σημαίνει ότι οι τιμές των κατοικιών στις περιοχές αυτές πρόκειται να αυξηθούν.
Για να αντιμετωπίσει το έλλειμμα αυτό, η πόλη Σεντζέν, για παράδειγμα, σχεδιάζει να αυξήσει τη διαθέσιμη για οικοδόμηση γη κατά 800 εκτάρια έως το 2020. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι κατασκευαστές ακινήτων πρέπει να συμφωνήσουν στην οικοδόμηση ορισμένων κατοικιών χαμηλού κόστους για ενοικίαση ή πώληση, προκειμένου να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς. Στην πόλη Γκουανγκτσόου, που είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ της Κίνας, θα αυξηθεί η προσφορά γης, αλλά θα δοθεί μόνο σε κατασκευαστές που θα συμφωνούν να κτίσουν περισσότερες φθηνές κατοικίες.
Οι αυξημένες προκαταβολές θα συμβάλλουν στη μείωση των πιστωτικών κινδύνων και τη διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, δήλωσε ο Λιάο. Στοιχεία της κεντρικής τράπεζας έδειξαν ότι οι τράπεζες χορήγησαν τον Αύγουστο στεγαστικά δάνεια ύψους 295 δισεκ. γιουάν (45 δισεκ. δολαρίων). Χωρίς αμφιβολία, η Κίνα έχει φούσκες στις τιμές των κατοικιών, δήλωσε ο Ζου Τζινγκτόνγκ, υψηλόβαθμος ερευνητής του διεθνούς χρηματοπιστωτικού ινστιτούτου της Bank of China (BOC), ο οποίος σημειώνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να είναι σε υψηλό συναγερμό για την υπερβολική εξάρτηση από την αγορά ακινήτων, η οποία ενέχει τον κίνδυνο φούσκας στις τιμές των ακινήτων.
Η στεγαστική αγορά της Κίνας άρχισε να ανακάμπτει στο δεύτερο εξάμηνο του 2015, μετά την επιβράδυνσή της για περισσότερο από ένα έτος, ενισχυμένη από τις μειώσεις επιτοκίων και τις χαμηλότερες εγγυήσεις. Σύμφωνα με την κινεζική στατιστική υπηρεσία (NBS), οι τιμές αυξήθηκαν σε πάνω από το 90% των μεγαλύτερων πόλεων, στις οποίες έγινε έρευνα τον Αύγουστο, έναντι 73% τον Ιούλιο και 79% τον Ιούνιο. Οι τιμές σε 100 μεγάλες κινεζικές πόλεις αυξήθηκαν 14,9% στο πρώτο 9μηνο του 2016, με τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο να καταγράφονται μηνιαίες αυξήσεις ρεκόρ, πάνω από 2%.