Quantcast
Το Πεκίνο είναι διατεθειμένο να αναλάβει την παγκόσμια ηγεμονία, αν χρειαστεί - enikonomia.gr
share

Το Πεκίνο είναι διατεθειμένο να αναλάβει την παγκόσμια ηγεμονία, αν χρειαστεί

δημοσιεύτηκε:

Η Κίνα δεν επιθυμεί την παγκόσμια ηγεμονία αλλά μπορεί να αναγκαστεί να αναλάβει αυτό τον ρόλο αν άλλοι εγκαταλείψουν αυτή τη θέση, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος κινέζος διπλωμάτης, μετά τη δέσμευση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατά την πρώτη ομιλία του, ότι θα θέσει την «Αμερική πρώτα».

Ο Τζανγκ Τζουν, γενικός διευθυντής του τμήματος διεθνών οικονομικών (σχέσεων) του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, έκανε τα σχόλια αυτά στη διάρκεια μιας συζήτησης με ξένους δημοσιογράφους για την επίσκεψη του προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Ελβετία την προηγούμενη εβδομάδα.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο Σι περιέγραψε την Κίνα ως ηγέτιδα ενός παγκοσμιοποιημένου κόσμου όπου μόνο η διεθνής συνεργασία μπορεί να επιλύσει τα μεγάλα προβλήματα.

Μερικές ημέρες πριν από την ανάληψη της προεδρίας από τον Τραμπ, ο Σι κάλεσε επίσης τις χώρες να αντισταθούν στον προστατευτισμό, στέλνοντας μήνυμα για την επιθυμία του Πεκίνου να διαδραματίσει ένα μεγαλύτερο ρόλο στην παγκόσμια σκηνή.

Μιλώντας περισσότερο για το θέμα αυτό, ο Τζανγκ είπε πως η Κίνα δεν προτίθεται να επιδιώξει παγκόσμια ηγεμονία.

«Αν κάποιος έλεγε ότι η Κίνα παίζει έναν ηγετικό ρόλο στον κόσμο, θα έλεγα ότι δεν είναι η Κίνα που σπεύδει στο προσκήνιο αλλά μάλλον οι ηγέτες που έχουν παραμερίσει αφήνοντας τη θέση στην Κίνα», είπε ο Τζανγκ.

«Αν η Κίνα απαιτηθεί να παίξει αυτό τον ηγετικό ρόλο, τότε θα αναλάβει τις ευθύνες της», πρόσθεσε.

Κατά την ορκωμοσία του την Παρασκευή, ο Τραμπ χρησιμοποίησε έναν εθνικιστικό και λαϊκιστικό τόνο, δεσμευόμενος να θέσει τέρμα σε αυτό που αποκάλεσε «αμερικανική σφαγή» σκουριασμένων εργοστασίων και εγκλήματος.

Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στο κόσμο και άλλες χώρες εξαρτώνται από αυτήν για την οικονομική ανάπτυξή τους, είπε ο Τζανγκ.

«Εξακολουθούμε να ελπίζουμε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές οικονομίες μπορούν να συνεχίσουν να συνεισφέρουν ακόμη περισσότερο στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Ακούσαμε τον Τραμπ να ανακοινώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιτύχουν ανάπτυξη 4% και είμαστε πολύ ευτυχείς γι’ αυτό», πρόσθεσε.

Αν και ο Τραμπ είπε ότι οι Αμερικανοί εργάτες έχουν καταστραφεί από την ανάθεση υπεργολαβιών στο εξωτερικό, δεν κατονόμασε την Κίνα στην εναρκτήρια ομιλία του. Ωστόσο απείλησε να επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων.

Ο Τζανγκ είπε πως πιστεύει ότι ο Τραμπ δεν θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους του για οικονομική ανάπτυξη, αν ταυτόχρονα διεξάγει εμπορικούς πολέμους.

«Ένας εμπορικός πόλεμος ή ένας πόλεμος συναλλαγματικών ισοτιμιών δεν θα είναι επωφελής για καμία χώρα», πρόσθεσε ο Τζανγκ.

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ είπε πως ο Σι έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στον Τραμπ για την ανάληψη των καθηκόντων του, αλλά δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.