Το όραμα της Χίλαρι Κλίντον για την αμερικανική οικονομία

Η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών Χίλαρι Κλίντον τόνισε χθες ότι εάν το αμερικανικό Κογκρέσο δεν κλείσει τα φορολογικά «παράθυρα» που ωφελούν τους πλούσιους και τις ιδιωτικές εταιρείες, θα ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να αναλάβει το θέμα εάν εκλεγεί πρόεδρος της χώρας.

«Ας διασφαλίσουμε ότι η Γουόλ Στριτ, οι επιχειρήσεις και οι υπερ-πλούσιοι θα πληρώσουν δίκαια τους φόρους που τους αναλογούν», είπε η Κλίντον στο Ράλεϊ της Βόρειας Καρολίνας, την πρωτεύουσα της πολιτείας.

Η πρώην υπουργός εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία της στάσης στην πόλη κατά την καμπάνια της για να περιγράψει το όραμά της για την ενδυνάμωση της οικονομίας, μετά από μια ομιλία επί του θέματος κατά την οποία επιτέθηκε στον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ, προβλέποντας μια ύφεση εάν κερδίσει την προεδρία αυτός.

Ο Τραμπ επιτέθηκε στην Κλίντον χθες σε δική του ομιλία, λέγοντας ότι η Κλίντον αποτελεί μέρος ενός πολιτικού κατεστημένου που έχει ζημιώσει Αμερικανούς εργαζόμενους μέσω κακών εμπορικών συμφωνιών.

Στην ομιλία της χθες, η Κλίντον είπε, «Νομίζω ότι είναι λίγο να πει κανείς ότι οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν μια επιλογή τον Νοέμβριο. Είμαι εδώ σήμερα για να προσφέρω μια εναλλακτική λύση. Όταν λένε ότι το παιχνίδι είναι στημένο, η καλύτερη απόδειξη είναι ο (αμερικανικός) φορολογικός κώδικας. Βρίθει από απάτες, ‘παράθυρα’ και άλλες ειδικές φοροαπαλλαγές».

Είπε ότι εάν το Κογκρέσο, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, δεν θεσπίσει μεταρρυθμίσεις για να δώσει τέλος στις φοροαπαλλαγές στους πλούσιους, θα χρησιμοποιήσει τις προεδρικές της αρμοδιότητες να ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να το πράξει.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει αντιμετωπίσει κριτική διότι χρησιμοποίησε το δικαίωμα που του προσφέρουν οι εκτελεστικές του εξουσίες σε διάφορες περιστάσεις όπως να προστατέψει ορισμένες ομάδες ατόμων από τον κίνδυνο απέλασης όταν η νομοθεσία περί μετανάστευσης «κόλλησε» στο Κογκρέσο.

Η Κλίντον τόνισε ότι οι αλλαγές στον φορολογικό κώδικα αποτελούν ένα από πέντε σκέλη ενός σχεδίου που θα ακολουθήσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας εάν κερδίσει εκείνη τις εκλογές στις 8 Νοεμβρίου. Τα άλλα σκέλη αφορούν μεγάλης κλίμακας επενδύσεις για την ανοικοδόμηση των υποδομών ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας που θα πληρώνουν καλά, η δυνατότητα παροχής πανεπιστημιακής μόρφωσης χωρίς χρέος, κίνητρα σε επιχειρήσεις για να μοιράζονται τα κέρδη τους με τους υπαλλήλους των και δημιουργία εθνικών πολιτικών φιλικές προς τις οικογένειες, όπως πληρωμένες οικογενειακές άδειες.

Σε μία κίνηση αναγνώρισης των αιτημάτων των λαϊκιστών του Δημοκρατικού Κόμματος που μπορεί να είχαν υποστηρίξει τον γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς κατά τις προκριματικές εσωκομματικές εκλογές, η Κλίντον πρόσθεσε επίσης ότι θα επιδιώξει την αύξηση του κατώτατου ωρομίσθιου, θα ενδυναμώσει τις συνδικαλιστικές ενώσεις και θα απορρίψει διεθνείς εμπορικές συμφωνίες οι οποίες δεν ωφελούν τους Αμερικανούς εργαζόμενους.


Exit mobile version