Το μέλλον της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επιδιώκει να παραμείνει στο αξίωμά του για τα επόμενα δυόμιση χρόνια. Η επανεκλογή του θα ήταν υπό φυσιολογικές συνθήκες τυπική διαδικασία που δεν θα διαρκούσε περισσότερο από μερικά λεπτά, ωστόσο αυτή τη φορά τα πράγματα είναι αλλιώς.

Η εθνοσυντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας, από όπου κατάγεται ο Τουσκ, δεν επιθυμεί την επανεκλογή του επιρρίπτοντας στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παράτυπη ανάμειξη στην εσωτερική πολιτική της χώρας. Αιτία για την αντίσταση της πολωνικής ηγεσίας είναι η αντιπαράθεση της Βαρσοβίας με την Κομισιόν, η οποία διαρκεί πάνω από έναν χρόνο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιρρίπτει στην πολωνική κυβέρνηση ότι εκμεταλλεύεται την πλειοψηφία της στο κοινοβούλιο για να καταργήσει θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου. Κεντρικό ζήτημα είναι η αποδυνάμωση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας.

Ωστόσο, παρά τις πολωνικές αντιστάσεις, γερμανικές κυβερνητικές πηγές θεωρούν δεδομένη την επανεκλογή Τουσκ, επισημαίνοντας ότι το εγχείρημα της πολωνικής κυβέρνησης δεν βρίσκει οπαδούς στα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ. Εκτός αυτού, η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ δεν είναι η μόνη που θεωρεί ότι ο Ντόναλντ Τουσκ υπήρξε ικανός διαμεσολαβητής εν μέσω κρίσης.

Οικονομία και Δυτικά Βαλκάνια


Πέρα από το ζήτημα της επανεκλογής του Τουσκ, τους επικεφαλής των κρατών και κυβερνήσεων θα απασχολήσουν οικονομικά ζητήματα και η κατάσταση στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, που κάποια στιγμή επιδιώκεται να ενταχθούν στην ΕΕ. Οι χώρες αυτές δεν πρέπει να αποκομίσουν την εντύπωση ότι η ΕΕ είναι απασχολημένη αποκλειστικά με τον εαυτό της, τον Ντόναλντ Τραμπ και το Brexit, επισήμανε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ενόψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής, προσθέτοντας ότι οι εξελίξεις στις γειτονικές της ΕΕ περιοχές παρακολουθούνται προσεκτικά και συζητούνται. Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Σύνοδος Κορυφής θα επαναλάβει εκ νέου την υπόσχεση να διαφυλάξει την ειρήνη στα Βαλκάνια μέσω μιας ευρωπαϊκής προοπτικής.

Οι οικονομικές εξελίξεις στην ΕΕ ήταν σύμφωνα με την Κομισιόν θετικότερες από ό,τι αναμενόταν. Οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει παρόλα αυτά να συνεχιστούν, τονίζει η Κομισιόν. Την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων αναμένεται να υπογραμμίσει για άλλη μια φορά ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, που συμμετέχει ως προσκεκλημένος στη σύνοδο. Ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης διαμαρτύρεται εδώ και αρκετό διάστημα για το ότι οι κυβερνήσεις δεν επιδεικνύουν επαρκή μεταρρυθμιστικό ζήλο και φορτώνουν τις ευθύνες για την εξέλιξη της οικονομίας στις πλάτες της ΕΚΤ, παρότι αυτή είναι αναρμόδια. Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει διασφαλίζει φθηνό χρήμα σε αδύναμα κράτη-μέλη, ωστόσο ο αυξανόμενος ρυθμός του πληθωρισμού ενισχύει και φωνές που ζητούν να μπει φραγμός στην πολιτική του φθηνού χρήματος και των υπερβολικά χαμηλών επιτοκίων. Πάντως ο Μάριο Ντράγκι εκτίμησε τον Φεβρουάριο ότι η στήριξη της οικονομίας με μέτρα νομισματικής πολιτικής εξακολουθεί να είναι απαραίτητη. Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να αποδεχθούν ένα ολόκληρο πακέτο μεταρρυθμιστικών προτάσεων και μέτρων οικονομικής πολιτικής για κάθε κράτος-μέλος, το οποίο έχουν επεξεργαστεί η Κομισιόν και οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών.

Περιφερειακά θέματα η ελληνική οικονομία και το Brexit


«Καυτές πατάτες», όπως η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και η εμπορική πολιτική με τη νέα κυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ, αναμένεται να τεθούν στο περιθώριο σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων της ΕΕ. Ούτε το Brexit βρίσκεται επισήμως στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής. Άλλωστε η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν συμμετέχει καν στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνόδου. Αύριο τα 27 κράτη-μέλη θα κληθούν να καταθέσουν σκέψεις και προτάσεις για το μέλλον της ΕΕ. Σε δύο εβδομάδες, στην επετειακή σύνοδο της Ρώμης για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της ΕΕ, οι ευρωπαίοι ηγέτες επιδιώκουν να εκδώσουν μια διακήρυξη, η οποία θα χαράσσει τον δρόμο που πρόκειται να ακολουθήσει στο εξής η Ένωση. Μεταξύ των κρατών-μελών καταγράφεται ένα ρεύμα υπέρ μιας Ευρώπης πολλαπλών ταχυτήτων σε ό,τι αφορά τον βαθμό σύγκλισης και συνεργασίας. Οι τέσσερις «μεγάλοι» της ΕΕ -Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία- τάχθηκαν υπέρ αυτού του σχεδίου. Ωστόσο, υπάρχουν χώρες που διατυπώνουν επιφυλάξεις για την ιδέα του «ευρωπαϊκού πυρήνα». Βεβαίως ανάμεσά τους είναι και η Πολωνία, σχολίαζαν αιχμηρά ευρωπαίοι διπλωμάτες. Η Πολωνία φοβάται τον κίνδυνο να τεθεί στο περιθώριο και ζητά περισσότερη κρατική αυτονομία. Στόχος μέχρι την επετειακή σύνοδο της Ρώμης σε δύο εβδομάδες είναι να διευθετηθεί τουλάχιστον αυτή η διαμάχη.

Πηγή: DW




Exit mobile version