Το Ισλάμ στον γερμανικό προεκλογικό αγώνα

Μέχρι πρόσφατα χριστιανοδημοκράτες και σοσιαλδημοκράτες απέφευγαν στον προεκλογικό αγώνα ενόψει των εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου δύσκολα ζητήματα, όπως η ενσωμάτωση προσφύγων, το Ισλάμ και ο τρομοκρατικός κίνδυνος.

Σημείο καμπής ήταν η ανακοίνωση του Μάρτιν Σουλτς, με την οποία ανακήρυξε το προσφυγικό ως ένα από τα κορυφαία ζητήματα του προεκλογικού του αγώνα.

Μιλώντας στην Deutsche Welle o πολιτικός επιστήμονας Όσκαρ Νίντερμαϊερ εκτιμά ότι το προσφυγικό συνδέεται για τους περισσότερους πολίτες στη Γερμανία με το Ισλάμ και την τρομοκρατία:

«Τα δύο μεγάλα κόμματα δεν ήθελαν να ασχοληθούν με το ζήτημα προεκλογικά, γιατί περιέχει πολλές παγίδες. Μετά την αλλαγή ατζέντας από τον Μάρτιν Σουλτς το προσφυγικό θα παίξει μεγαλύτερο ρόλο. Και θα αποκτήσει κορυφαίο ρόλο σε περίπτωση, που σημειωθεί στη Γερμανία τρομοκρατικό χτύπημα το επόμενο διάστημα. Επομένως δεν αποκλείεται τα ζητήματα της προσφυγικής κρίση, του Ισλάμ και της εσωτερικής ασφάλειας να αναδειχθούν σε κορυφαία θέματα στην τελική ευθεία του προεκλογικού αγώνα».

Η επικεφαλής του Ερευνητικού Κέντρου για το Παγκόσμιο Ισλάμ της Φρανκφούρτης FFGI Σουζάνε Σρέτερ, αν και καθιστά σαφές ότι η Γερμανία απέχει ακόμα παρασάγγας από φαινόμενα εφαρμογής ισαλμιστικών κανόνων ή ακόμα και της Σαρίας, όπως συμβαίνει σε προάστια βρετανικών ή γαλλικών πόλεων, όπου γυναίκες κυκλοφορούν μόνο με μπούρκα, διαπιστώνει ότι και στη Γερμανία αυξάνεται η πίεση σε μουσουλμάνες μαθήτριες να φορούν την μαντήλα σε δημόσιους χώρους.

Κανένα κόμμα δεν έχει απευθυνθεί στα 5 εκ. μουσουλμάνους της Γερμανίας


Για τον πολιτικό επιστήμονα Βέρνερ Πάτσελτ τέτοιου είδους φαινόμενα κάνουν ορατά τα αδιέξοδα μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας. Όπως εξηγεί στην DW, η ισοτιμία των δύο φύλων είναι καθοριστικό στοιχείο της ευρωπαϊκής, αλλά όχι της ισλαμικής κουλτούρας. Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν, ότι το θεμέλιο του τρόπου ζωής μας είναι ο ευρωπαϊκός, ο δυτικός πολιτισμός, τονίζει ο γερμανός επιστήμονας: «Όταν μιλάμε για πολυπολιτισμική κοινωνία θέτουμε ως προϋπόθεση ότι όσοι έρχονται στη Γερμανία υιοθετούν πλήρως την κουλτούρα μας και απλά κρατούν τρόπους ενδυμασίας ή διαφορετικές γιορτές. Όμως αυτό δεν είναι εφικτό όταν κάποιοι ζουν σύμφωνα με μια συγκεκριμένη ερμηνεία της θρησκείας τους».

Διαβάζοντας τα προεκλογικά προγράμματα ο Όσκαρ Νίντερμαϊερ διαπιστώνει ότι προσπαθούν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα αν η Γερμανία θα έπρεπε να κάνει άνοιγμα προς μια πιο πολυπολιτισμική κοινωνία ή αν θα ήταν προτιμότερο να υπογραμμιστούν περισσότερο οι παραδόσεις και οι κανόνες της γερμανικής κοινωνίας. Την ίδια στιγμή ωστόσο διαπιστώνει ότι κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα κανένα κόμμα δεν έχει απευθυνθεί στους μουσουλμάνους της Γερμανίας, παρά το γεγονός ότι φθάνουν τα πέντε εκατομμύρια, κι ας μην είναι γνωστό πόσοι έχουν δικαίωμα ψήφου.

Πηγή: DW

Exit mobile version