H E.E. είναι εδώ και πολλά χρόνια επιφυλακτική απέναντι στον αμερικάνικο κολοσσό και το κοινοβούλιο αναμένεται να προτείνει σήμερα το διαχωρισμό της μηχανής αναζήτησης από τις υπόλοιπες εμπορικές δραστηριότητες της εταιρίας.
Η ανησυχία των εκπροσώπων της Ευρώπης είναι πως μια εταιρία με τόσο δυνατή επιρροή στο χώρο του διαδικτύου ίσως παραβιάζει τις αρχές του υγιούς ανταγωνισμού. Από τη μια μεριά οι Ευρωπαίοι εξετάζουν την πιθανότητα η Google να “πνίγει” ηθελημένα ανταγωνιστικές εταιρίες στα αποτελέσματα αναζήτησης και από την άλλη, θέλουν να εξακριβώσουν αν η Google επιβάλει όρους αποκλειστικότητας για την ενεργοποίηση των Google Ads (διαφημίσεων μέσω της πλατφόρμας της πολυεθνικής), δυσκολεύοντας έτσι τη λειτουργία μικρότερων δικτύων ηλεκτρονικής διαφήμισης.
Σύμφωνα με τα ξένα δημοσιεύματα τα ανώτερα κλιμάκια της Google δηλώνουν εξοργισμένα με την εξέλιξη της υπόθεσης, αλλά και το γεγονός πως ενημερώθηκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή για την απόφαση της Ευρώπης. Σε κάθε περίπτωση η σημερινή ψηφοφορία δεν θα μπορούσε να είναι δεσμευτική για την Google και θα έπρεπε το ευρωκοινοβούλιο να την οδηγήσει στα δικαστήρια με την κατηγορία της παραβίασης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί ανταγωνισμού. Παρόλα αυτά αν το ψήφισμα περάσει στο Ευρωκοινοβούλιο, η επίτροπος ανταγωνισμού Μάργκρεθ Βεστάγκερ θα αναγκαστεί να υιοθετήσει πιο σκληρή πολιτική απέναντι στη Google.
Επιπλέον, η Ευρώπη έχει από καιρό ζητήσει από την Google να επιτρέπει σε οποιονδήποτε το επιθυμεί το… “δικαίωμα στη λήθη”. Πολύ απλά η εταιρία έχει επικριθεί και η Ε.Ε. της έχει ζητήσει να διαγράφει τις αναφορές σε ονόματα ατόμων, αν αυτό της ζητηθεί. Οι δύο βασικοί νομοθέτες που στηρίζουν το ψήφισμα, Αντρέας Σάαμπ και Ραμόν Τρεμόζα δήλωσαν πως δεν είναι πρόθεσή τους να εναντιωθούν στη Google, αλλά είναι ενάντια στα μονοπώλια και υπέρ της δίκαιης και ουδέτερης αναζήτησης. “Στο παρελθόν, η Google απέτυχε να προτείνει λύσεις απέναντι στις επιφυλάξεις τις Κομισιόν και συνέχισε ανεμπόδιστη την ίδια πολιτική. Εξακολούθησε με αυτό τον τρόπο να πιέζει τον ανταγωνισμό ενάντια στα συμφέροντα των Ευρωπαίων καταναλωτών και επιχειρήσεων” σημειώνουν οι υπεύθυνοι της κίνησης.
Από την άλλη μεριά, ο οργανισμός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Επιχειρήσεων Επικοινωνίας (CCIA), του οποίο μέλος αποτελεί και η Google, εξέφρασε την ανησυχία του πως μια τέτοια εξέλιξη θα συμπαρασύρει και άλλες εταιρίες στο σπάσιμο των δραστηριοτήτων τους. “Μπορεί η κίνηση να κατευθύνεται προς μια επιχείρηση, αλλά η πρακτική που έχει επιλεχθεί – και οι πολιτικές γύρω από την υπόθεση ανταγωνισμού της Google γενικότερα – έχουν πολύ πιο ευρείες συνέπειες που επηρεάζουν ολόκληρη την οικονομία του διαδικτύου” σημειώνει ο οργανισμός σε ανάρτηση του.
Η συνέχεια στην αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου.