Το Ευρωδικαστήριο απορρίπτει προσφυγή κατά της Τουρκίας

Στην πρώτη του απόφαση σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το καλοκαίρι, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) απέρριψε χθες την προσφυγή τουρκάλας δικαστού, η οποία απολύθηκε και συνελήφθη μετά τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου.

Αιτιολογώντας την ετυμηγορία του το δικαστήριο του Στρασβούργου σημείωσε ότι η δικαστής Ζεϊνέπ Μερτζάν δεν προσέφυγε σε όλες τις βαθμίδες της τουρκικής δικαιοσύνης πριν αποταθεί στο ΕΔΑΔ. Στην ανακοίνωση του δικαστηρίου αναφέρεται ότι η Ζέινεπ Μερτζάν προσέφυγε μεν ανεπιτυχώς σε τουρκικό δικαστήριο, δεν έφθασε ωστόσο μέχρι στο τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο, την ανώτατη βαθμίδα της τουρκικής δικαιοσύνης.

Η τουρκάλα δικαστής προέβαλε το επιχείρημα ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος δεν διασφαλίζονται πλέον οι όροι μιας δίκαιης δίκης στο τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο και αναφέρθηκε στις συλλήψεις ακόμη και μελών του ανώτατου δικαστηρίου. Παράλληλα η Ζεϊνέπ Μερτζάν τόνισε ότι προσέφυγε απευθείας στο ΕΔΑΔ επειδή συνελήφθη, υπέστη ταπεινωτική και απάνθρωπη μεταχείριση, αλλά και επειδή της αρνήθηκαν μια δίκαιη δίκη στην Τουρκία, γεγονότα τα οποία, όπως εκτίμησε, συνιστούν παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Υποχρεωτική προσφυγή στο τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο


Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επικαλέστηκε στην αιτιολογία του την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και μάλιστα το άρθρο 35, σύμφωνα με το οποίο για να εξετάσει μια υπόθεση το ΕΔΑΔ θα πρέπει προηγουμένως αυτή να έχει «περάσει» από όλες τις βαθμίδες της δικαιοσύνης σε εθνικό επίπεδο.

Οι δικαστές στο Στρασβούργο απέρριψαν το επιχείρημα της δικαστού, σύμφωνα με το οποίο στο τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο δεν διασφαλίζεται πλέον μια δίκαιη δίκη, επιχειρηματολογώντας ότι «οι ενστάσεις της κ. Μερτζάν για την αμεροληψία των δικαστών δεν την αποδεσμεύουν από την υποχρέωση προσφυγής στο εν λόγω δικαστήριο».

Στην αιτιολογία της απόφασής του το ΕΔΑΔ επικαλέστηκε δικές του αποφάσεις, αλλά και απόφαση του τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο στις 25 Φεβρουαρίου είχε αποφανθεί υπέρ της απελευθέρωσης δύο γνωστών τούρκων δημοσιογράφων του Καν Ντίνταρ και του Έρντεμ Γκουλ. Ας σημειωθεί ωστόσο ότι τόσο οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ όσο και του ανώτατου τουρκικού δικαστηρίου είχαν προηγηθεί της απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου.

Πηγή: DW



Exit mobile version