Η αβεβαιότητα αναφορικά με την έκβαση του δημοψηφίσματος στη Βρετανία για την ενδεχόμενη αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να επισκιάσει τις θετικές προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ανέφερε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Το ΔΝΤ σε γενικές γραμμές επικύρωσε τα σχέδια του υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν για δημοσιονομικό πλεόνασμα έως το 2019/2020, αν και ζήτησε ευελιξία σε περίπτωση βραδύτερης ανάπτυξης.
Είπε ακόμη ότι η Τράπεζα της Αγγλίας ίσως χρειαστεί να γίνει περισσότερο αυστηρή σε ό,τι αφορά τη χορήγηση στεγαστικών δανείων.
Σε τακτική έκθεσή του για τη βρετανική οικονομία, το Ταμείο είπε ότι τα τρωτά σημεία της Βρετανίας περιλαμβάνουν «ένα εντυπωσιακά μεγάλο» έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών που την αφήνει εκτεθειμένη σε απώλεια της ξένης εμπιστοσύνης, καθώς και τα υψηλά επίπεδα χρέους των νοικοκυριών.
«Επιπρόσθετα, η αβεβαιότητα που συνδέεται με την έκβαση του σχεδιαζόμενου δημοψηφίσματος για την παραμονή στην ΕΕ θα μπορούσε να επηρεάσει τις προοπτικές», ανέφερε το ΔΝΤ.
Ο Όσμπορν δήλωσε ότι συνολικά η έκθεση είναι η πλέον θετική από τότε που έγινε υπουργός Οικονομικών το 2010. «Λένε ότι η οικονομία μας είναι πιο ισχυρή, πιο ανθεκτική και έχει περισσότερες θέσεις εργασίας», είπε σε δημοσιογράφους.
Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στην παρουσίαση της έκθεσης στο βρετανικό υπουργείο Οικονομικών, είπε ότι το Ταμείο θα αξιολογήσει τις εναλλακτικές αναφορικά με την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ στην επόμενη έκθεσή του που αναμένεται τον Μάιο.
Η Λαγκάρντ, εκφράζοντας την προσωπική της άποψη, διευκρίνισε ότι ελπίζει η Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ.