Όλα ξεκίνησαν όταν ο ιδιοκτήτης του Kaiser´s Tengelmann Καρλ Εριβάν Χάουμπ αποφάσισε να πουλήσει ολόκληρη την οικογενειακή επιχείρηση λόγω πολλών χρεών. Και επέλεξε ως αγοραστή την αλυσίδα τροφίμων Edeka. Εναλλακτικές απέκλεισε εξ αρχής. Το επιχείρημά του ήταν ότι μόνο έτσι θα μπορούσαν να σωθούν όλες οι θέσεις εργασίας.
Η λύση της υπουργικής απόφασης αλλά…
Όμως ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Αρχής Ανταγωνισμού Αντρέας Μουντ είχε άλλη άποψη και δεν ήθελε μέσω της εξαγοράς η αλυσίδα Edeka να εδραιώσει ακόμη περισσότερο την ηγετική της θέση στη γερμανική αγορά τροφίμων. Οι 4 μεγαλύτερες αλυσίδες τροφίμων, Edeka, Rewe, Aldi και Lidl κατέχουν ήδη το 85% της αγοράς. Έτσι, ο Μουντ απαγόρευσε την εξαγορά γιατί φοβήθηκε αύξηση των τιμών και νόθευση του υγιούς ανταγωνισμού.
Ωστόσο, ο επικεφαλής του Edeka Μάρκους Μόζα δεν αποδέχθηκε το βέτο ή κάποιο συμβιβασμό με την Αρχή Ανταγωνισμού και έκανε μαζί με τον Καρλ Εριβάν Χάουμπ αίτηση για υπουργική απόφαση εξαίρεσης, που θα του έλυνε τα χέρια για να προχωρήσει στη συγχώνευση. Ο υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δεν απάντησε αμέσως, αλλά στη συνέχεια ενέκρινε τη συγχώνευση, παρά τους ενδοιασμούς των «φρουρών» του ανταγωνισμού. Έθεσε όμως αυστηρές προϋποθέσεις, την διασφάλιση των 15.000 θέσεων εργασίας για τα επόμενα 5 χρόνια. Κάτι που έκανε την εξαγορά από την Edeka πολύ πιο δαπανηρή από τους αρχικούς υπολογισμούς.
Άκαρπες και οι προσπάθειες του συνδικάτου
Όμως, οι μυστικές διαπραγματεύσεις του Γκάμπριελ με τους Χάουμπ και Μόζα είχαν μια αιφνιδιαστική ανατροπή. Ο επικεφαλής του Rewe Αλέν Κάπαρος προσέφυγε εναντίον της υπουργικής απόφασης ενώπιον του εφετείου στο Ντίσελντορφ, με αποτέλεσμα η υπουργική απόφαση να τεθεί προσωρινά εκτός ισχύος. Το επιχείρημα των δικαστών ήταν πως δημιουργήθηκε η εντύπωση σε μερικούς συμμετέχοντες ότι ο υπουργός ήταν προκατειλημμένος. ‘Ήταν ο απόλυτος θρίαμβος για τον Κάπαρος. Σε συνέντευξη στο περιοδικό Spiegel αποκάλυψε ότι έκανε το παν για να μην γίνει η εξαγορά από την Εdeka. Με τη δικαστική απόφαση το πρόβλημα επέστρεψε στην αρχική του κατάσταση. Ο ιδιοκτήτης της Kaiser´s Tengelmann δεν ήταν πια διατεθειμένος να περιμένει άλλο και άρχισε να σχεδιάζει την κατάτμηση της επιχείρησής του και την τμηματική πώληση.
Σε αυτό το χρονικό σημείο επενέβη το συνδικάτο υπηρεσιών Verdi που θα είχε να διακινδυνεύσει πολλά από αυτήν την εξέλιξη καθώς ο Γκάμπριελ στην υπουργική απόφαση δεν διατηρούσε μόνο τις θέσεις εργασίας, αλλά κατοχύρωνε μέσω του συνδικάτου όλες τις βασικές δομές της επιχείρησης. Έτσι, το συνδικάτο, σε μια τελευταία κίνηση σωτηρίας κάλεσε όλους τους συμμετέχοντες γύρω από ένα στρογγυλό τραπέζι για να διασώσει την τελευταία στιγμή τις 15.000 θέσεις εργασίας. Αλλά ούτε κι αυτό βοήθησε. Αντί να συμφωνήσουν, η συζήτηση τελείωσε μετά από αλληλοκατηγορίες.
Πηγή: DW