To μακρύ χέρι του Τούρκου Προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν φθάνει μέχρι τα γερμανικά σχολεία; Τις κατηγορίες αυτές εξετάζουν τώρα οι αρχές ασφαλείας του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας και μοιάζουν πραγματικά απίστευτες. Τα τουρκικά προξενεία στη Γερμανία φέρονται να έχουν διοργανώσει «ενημερωτικές εκδηλώσεις» που αφορούν δασκάλους, γονείς και παιδιά τουρκικής καταγωγής και στόχος είναι να παρακολουθούν και να καταδίδουν επικριτές του Προέδρου Ερντογάν με φωτογραφίες και βίντεο από το μάθημα. Εκτός αυτού στις «εκπαιδευτικές συναντήσεις» μοιράζεται ένα «σχέδιο διδασκαλίας» το οποίο έχει στόχο να ενισχύσει την μουσουλμανική ταυτότητα των παιδιών.
Το υπουργείο Παιδείας στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία είναι εξοργισμένο. «Εάν επαληθευθούν οι κατηγορίες εναντίων των γενικών τουρκικών προξενείων στο Ντίσελντορφ και το Έσσεν και ενδεχομένως εναντίον άλλων προξενείων θα ήταν εντελώς απαράδεκτο» δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου στο Ντίσελντορφ μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σύμφωνα πάντως με έρευνες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων δεν είναι γνωστές παρόμοιες περιπτώσεις σε άλλα κρατίδια. Ωστόσο, κανείς δεν τολμάει να μιλήσει ανοιχτά με το όνομά του διότι οι άνθρωποι φοβούνται, όπως λέει ο Σεμπάστιαν Κρεμπς, πρόεδρος του Συνδικάτου για την Εκπαίδευση και την Επιστήμη. Το υπουργείο Παιδείας του κρατιδίου ζήτησε διευκρινήσεις από τα προξενεία αλλά δεν υπήρξαν μέχρι σήμερα αντιδράσεις.
Πατρίδα, θρησκεία, Κοράνι, σημαία
Η νέα αυτή υπόθεση κατασκοπείας μέσα στα γερμανικά σχολεία είναι μια ακόμα απόδειξη για το ρόλο που επιχειρεί να παίξει το τουρκικό κράτος στη Γερμανία. Πριν από μια εβδομάδα έγιναν έρευνες στα σπίτια ιμάμηδων στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία με την υποψία ότι τουλάχιστον 13 ιμάμηδες μετέφεραν πληροφορίες στην Άγκυρα για οπαδούς του κινήματος Γκιουλέν, το οποίο θεωρείται υπεύθυνο για το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.
Στη συγκεκριμένη υπόθεση οι κατηγορίες έχουν μια ιδιαίτερη βαρύτητα αφού αφορά τη χειραγώγηση παιδιών σε σχολεία. Σύμφωνα με τις οδηγίες, οι οποίες εκτίνονται σε ένα κείμενο 60 σελίδων, και βρίσκεται στην κατοχή του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στόχος είναι «οι μαθητές να παίρνουν μέρος στις εθνικές και θρησκευτικές γιορτές». Επιπλέον στο μάθημα να πρέπει να μαθαίνουν τραγούδια του τύπου «γιατί η πατρίδα μου είναι τόσο διαφορετική» ή να απαντάται το ερώτημα «Γιατί αγαπάμε τον Ατατούρκ;» και για να τιμηθεί η μνήμη του θα γίνονται ασκήσεις σε ένα σχετικό ορατόριο. Όσον αφορά τα θρησκευτικά και την πίστη στον Αλάχ θα πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα όπως «παραδείγματα στη φύση που αποδεικνύουν την ύπαρξη του Θεού». Εκτός αυτού τα παιδιά θα πρέπει να μαθαίνουν στίχους του Κορανίου και στο μάθημα της πατριδογνωσίας θα πρέπει να διδάσκεται ο εθνικός ύμνος και να ζωγραφίζουν την τουρκική σημαία.
Πηγή: Deutsche Welle