Quantcast
Το Βρετανικό Εργατικό Κόμμα υιοθετεί «στυλ Βαρουφάκη» - enikonomia.gr
share

Το Βρετανικό Εργατικό Κόμμα υιοθετεί «στυλ Βαρουφάκη»

δημοσιεύτηκε:

Το βρετανικό Εργατικό Κόμμα ξεκινά σήμερα την ψηφοφορία για την εκλογή του νέου του αρχηγού, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα είναι ο βετεράνος οπαδός του Καρλ Μαρξ, Τζέρεμι Κόρμπιν. Ο Βρετανός έχει υποσχεθεί επιστροφή του κόμματος στις «σοσιαλιστικές ρίζες» του.

Ο νικητής στις εσωκομματικές θα έρθει αντιμέτωπος με το πολυσυζητημένο δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει τον κύριο ανταγωνιστή των Συντηρητικών στις εκλογές του 2020.

Μετά την πιο βαριά ήττα στις εκλογές του Μαΐου από το 1987, τέσσερις υποψήφιοι θα ανταγωνιστούν για την αρχηγία του κόμματος. Ο Τόνι Μπλερ έχει χαρακτηρίσει αυτές τις εσωκομματικές εκλογές ως «σύγκρουση» μεταξύ του μυαλού και της καρδιάς του κόμματος.

Από την μία πλευρά είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι η κατακραυγή των αριστερών στις μειώσεις των δαπανών που έχουν προχωρήσει οι Συντηρητικοί δείχνει ότι οι Εργατικοί οφείλουν να κινηθούν πιο κοντά στις ιδρυτικές τους αρχές, που έχουν ρίζες στα σοσιαλιστικά και συνδικαλιστικά κινήματα πίσω στις αρχές του 20ου αιώνα.

Από την άλλη, υπάρχουν εκείνοι που επιμένουν ότι η μόνη ελπίδα οι Εργατικοί να πάρουν τα ηνία της χώρας είναι η ανάκτηση του κεντρώου χώρου, από τον οποίο είχε τις μεγαλύτερες εκλογικές επιτυχίες.

Θα ψηφίσουν πάνω από 600.000 ψηφοφόροι (μέλη του κόμματος, συνδικάτα κλπ) και ο νικητής θα ανακοινωθεί στις 12 Σεπτεμβρίου.

«Έμπνευση» από Βαρουφάκη

«Είναι συναρπαστικό να παρακολουθώ αυτό το κίνημα κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων», δήλωσε ο Κόρμπιν.

«Αυτή η εκστρατεία είναι για τη διάδοση ενός μηνύματος ελπίδας και αλλαγής με βάση την κεντρική επιλογή -. Πέντε έτη ή περισσότερο συνεχιζόμενης λιτότητας, ή ένα σχέδιο για επενδύσεις και ανάπτυξη, που ξεχωρίζει για την πλειοψηφία», πρόσθεσε.
Η εκστρατεία του Κόρμπιν αξιοποιεί επίσης και την απογοήτευση για την πολιτική τάξη της Βρετανίας, που δέχεται δριμεία κριτική από πολλούς ψηφοφόρους ότι της λείπουν οι μεγάλες ιδέες.

Ο Βρετανός συνήθως φοράει ένα τσαλακωμένο σακάκι με ένα μπεζ πουκάμισο ανοιχτό στο λαιμό και υπόσχεται στους πολίτες μια ριζοσπαστική αλλαγή από την κεντρώα πολιτική.

Πηγή: EurActiv με Reuters

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.