Στην «κρίσιμη ψηφοφορία» για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και στο ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών αναφέρονται και σήμερα αμερικανικά ΜΜΕ, με ανταποκρίσεις από την Αθήνα.
Στην εφημερίδα New York Times γίνεται αναφορά στη σημερινή πρώτη ψηφοφορία, σε μια «κρίσιμη προεδρική εκλογική διαδικασία» και «με τον κίνδυνο κατάρρευσης της κυβέρνησης, αν ο μοναδικός υποψήφιος αποτύχει να κερδίσει αρκετές ψήφους μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου», όπως σημειώνεται.
Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι «η ψηφοφορία διεξάγεται εν μέσω αδιεξόδου των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές της», καταγράφοντας παράλληλα τις επιπτώσεις της «πολιτικής αστάθειας», τις αντιδράσεις των διεθνών αγορών και τη «βύθιση» του χρηματιστηριακού δείκτη.
Όπως υποστηρίζεται είναι «ελάχιστη η δυνατότητα» για εκλογή του Σταύρου Δήμα κατά την πρώτη ψηφοφορία της Τετάρτης, επειδή απαιτείται ως «όριο ανάδειξης» Προέδρου τα δυο τρίτα της Βουλής των 300 μελών. Η δεύτερη εκλογή έχει οριστεί για τις 23 Δεκεμβρίου και η τρίτη για τις 29 Δεκεμβρίου, για την οποία απαιτούνται 180 ψήφοι ώστε να «αποφευχθούν πρόωρες εκλογές».
Τόσο στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, όσο και σε άλλα, προβάλλεται η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού που αναφέρεται στην αποψινή πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι «η θετική ψήφος των βουλευτών βεβαίως δεν εκλαμβάνεται ως ψήφος υπέρ της κυβέρνησης, αλλά ως απόφαση υπεράσπισης του Συντάγματος και σεβασμού του ίδιου του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως και ως αποφυγή μιας πολιτικής περιπέτειας που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στη θέση του «αριστερού κόμματος» της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφοντας την άποψη ότι «εδώ και καιρό έχει ζητήσει πρόωρες εκλογές» και «υπόσχεται να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας», προσθέτοντας ότι το ενδεχόμενο αυτό «έχει τρομάξει τις διεθνείς αγορές».
Στην ιστοσελίδα του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNBC διατυπώνεται η άποψη ότι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών θα μπορούσε να προκαλέσει «περαιτέρω πολιτική αβεβαιότητα» και «οικονομική αναταραχή».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η Ελλάδα έχει επιστρέψει στη μικροπολιτική και στις αντεγκλήσεις, καθώς οι βουλευτές ετοιμάζονται να ψηφίσουν για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας στον πρώτο από τους τρεις γύρους».
Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι «η ψηφοφορία θεωρείται ως ένα τεστ εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, με την ανησυχία ότι αν ο υποψήφιός της δεν εκλεγεί, θα προκληθούν πρόωρες εκλογές».
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι «την προηγούμενη εβδομάδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με “καταστροφική επιστροφή” στην οικονομική κρίση, εάν “πέσει” η κυβέρνησή του ως αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Επίσης, γίνονται αναφορές στο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως τονίζεται, «υπόσχεται να καταργήσει τους σκληρούς όρους που συνοδεύουν το σχέδιο προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας».
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι «ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αντιμετωπίζει σήμερα το πρώτο ουσιαστικό τεστ για τις διαθέσεις των βουλευτών, καθώς ξεκινά στις 7μμ η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, που απαιτεί την στήριξη 200 από τα 300 μέλη του Κοινοβουλίου», συμπληρώνοντας ότι «ο Πρωθυπουργός χρειάζεται να διασφαλίσει την εκλογή ΠτΔ ώστε να αποφευχθούν πρόωρες εκλογές, ενώ η καλύτερη ευκαιρία για να το πετύχει είναι η τελευταία ψηφοφορία στις 29 του μηνός, όπου απαιτείται η στήριξη μόλις 180 βουλευτών».
Ο Κώστας Παναγόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της ALCO, δήλωσε ότι «η πλειοψηφία των βουλευτών θα κρατήσει τα χαρτιά της κλειστά», προσθέτοντας ότι «εάν ο κ. Δήμας λάβει λιγότερες από 160 ψήφους τα πράγματα θα είναι πραγματικά δύσκολα. Ουσιαστικά μιλάμε για 30 (βουλευτές) για τους οποίους δεν είμαστε σίγουροι, οι οποίοι δεν πρόκειται να αποκαλύψουν τις προθέσεις τους κατά την πρώτη ψηφοφορία».
Ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, στρατηγικός αναλυτής της Bank of America Merrill Lynch στο Λονδίνο, υποστήριξε ότι «ένας αριθμός άνω των 170 ψήφων στον υποψήφιο του κ. Σαμαρά για ΠτΔ θα ήταν θετικός για τις αγορές», προσθέτοντας ότι «αυτό που θα μπορούσε να βελτιώσει τις πιθανότητες της κυβέρνησης (για την εκλογή του ΠτΔ) θα ήταν η υπόσχεση για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο, καθώς θα έδινε μια δικαιολογία σε ορισμένους ανεξάρτητους βουλευτές και στα μικρά κόμματα να ισχυριστούν ότι επιθυμούν απλά να αντιμετωπίζουν την αρνητική αντίδραση των αγορών».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ