Τι αποκαλύπτει η νέα έκθεση Oxfam για τις χώρες που δανείζει το ΔΝΤ

εισοδήματα

Νέα έκθεση της μη κυβερνητικής  Οργάνωσης  Oxfam αποκαλύπτει πως  οι εισοδηματικές ανισότητες είναι υψηλές ή μεγεθύνονται σε πάνω από το 60% των χωρών που είναι ενταγμένες το τρέχον διάστημα σε προγράμματα στήριξης ή βοήθειας του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας (ΠΤ), φθάνοντας κάποιες φορές σε επίπεδο συναγερμού με βάση δείκτες των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, 64 από τις 106 χώρες που δέχονται στήριξη/ βοήθεια από τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς είδαν τις ανισότητες να αυξάνονται αισθητά, ενώ είναι ιδιαίτερα υψηλές σε σχεδόν 40, ανάμεσά τους στην Γκάνα, στην Ονδούρα και στη Μοζαμβίκη.

«Το ΔΝΤ και η ΠΤ παρουσιάζουν τον αγώνα εναντίον των ανισοτήτων ως προτεραιότητα, όμως ταυτόχρονα υποστηρίζουν πολιτικές που τις μεγεθύνουν. Ο απλός κόσμος υποφέρει ολοένα περισσότερα από τις δημοσιονομικές περικοπές στην υγεία, στην παιδεία και στις μεταφορές. Αυτή η υποκρισία υψηλού επιπέδου πρέπει να τερματιστεί», τόνισε η επικεφαλής της Oxfam στην Ουάσιγκτον, η Κέιτ Ντόναλντ σε ανακοίνωση  της ΜΚΟ.

Η αύξηση του δημόσιου χρέους κυρίως εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων, μειώνει τη δυνατότητα αυτών των χωρών να χρηματοδοτήσουν την υγεία, την παιδεία και την κοινωνική πρόνοια στον βαθμό που απαιτείται για να μειωθούν οι ανισότητες.

Επίσης η κ. Ντόναλντ  είπε πως παρόλο που χαρακτηρίζεται ως “ιστορική απόφαση”  η συμφωνία που υπεγράφη το 2023  για τη μείωση των ανισοτήτων- “κάτι  που δεν έχει προηγούμενο  μέσα σε 80 χρόνια”  -η  Παγκόσμια Τράπεζα θα  πρέπει “να αυξήσει τα δάνειά της στις πιο φτωχές χώρες” εάν θέλει πραγματικά να κάνει για αυτό.

 

Η βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες

Η οικονομική βοήθεια  προς τις αναπτυσσόμενες χώρες και κυρίως αυτές που βρίσκονται σε κατάσταση κρίσης χρέους, θα είναι  μεταξύ των βασικών θεμάτων συζήτησης που θα τεθούν στις ετήσιες συνόδους του ΔΝΤ και της ΠΤ που θα γίνουν αυτή την εβδομάδα στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

Οι απαραίτητες δημόσιες δαπάνες για την υποστήριξη των οικονομιών την περίοδο της πανδημίας, κατόπιν τα σοκ του πληθωρισμού παγκοσμίως και του πολέμου στην Ουκρανία, ανάγκασαν πολλά κράτη να χρεωθούν την ώρα που τα επιτόκια ανεβαίνουν, με αποφάσεις κεντρικών τραπεζών των μεγαλύτερων οικονομιών, προκειμένου να τιθασευτεί ο πληθωρισμός.

Το συγκεκριμένο κοκτέιλ ανεβάζει σε δυσθεώρητα ύψη το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους κάποιων χωρών, που συχνά αδυνατούν να τηρήσουν προθεσμίες, ή δαπανούν πάνω από τον μισό προϋπολογισμό τους γι’ αυτό. Το ΔΝΤ λέει συχνά πως είναι ανάγκη οι κυβερνήσεις να προστατεύουν τις πιο ευάλωτες ομάδες των πληθυσμών τους. Ενώ, στη θεωρία τουλάχιστον, στις βασικές αποστολές της Παγκόσμιας Τράπεζας συγκαταλέγεται η συμβολή της στον αγώνα για να τερματιστεί η φτώχεια σε διεθνές επίπεδο.

Exit mobile version