Με εκτενή δημοσιεύματα καλύπτει τα θέματα της ελληνικής πολιτικής επικαιρότητας καθώς και τα σενάρια περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, τόσο ο βέλγικος όσο και ο εξειδικευμένος στα ευρωπαϊκά ζητήματα Τύπος.
Συγκεκριμένα στη διαδικτυακή πύλη ευρωπαϊκής ενημέρωσης euobserver.com δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Το Βερολίνο περιμένει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, καθώς η συζήτηση για Grexit αναβιώνει».
Ο euobserver επισημαίνει ότι “το Βερολίνο θεωρεί ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, σε αντίθεση με ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 4 Ιανουαρίου στην εφημερίδα Der Spiegel και σύμφωνα με το οποίο η Άνγκελα Μέρκελ πιστεύει ότι το ευρώ μπορεί να αντέξει την έξοδο της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα”.
Συνεχίζοντας, ο euobserver παραθέτει δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα σύμφωνα με τις οποίες η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει στις αναγκαίες αλλαγές στην Ευρώπη καθώς και ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να αναδιαρθρωθεί.
Ο πόλεμος των λέξεων, καταλήγει ο euobserver μαίνεται εδώ και εβδομάδες, όταν έγινε σαφές ότι η Ελλάδα οδεύει προς εκλογές. Στην Ελλάδα, η συζήτηση έχει εστιάσει κυρίως στα υψηλά ποσοστά ανεργίας, στη μείωση του ΑΕΠ κατά 20% από το 2010 και στο υψηλό χρέος. Ταυτόχρονα όμως, αρκετοί Γερμανοί πολιτικοί έχουν αρχίσει να διερωτώνται κατά πόσο είναι χρήσιμο να συνεχιστεί η οικονομική βοήθεια προς την Αθήνα. Αν και η λέξη «Grexit» έχει επανέλθει στο προσκήνιο, σχολιάζει o euobserver, οι περισσότεροι προσπαθούν να μην είναι επιθετικοί.
Εξάλλου και η ιστοσελίδα του βελγικού κρατικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού RTBF Info δημοσιεύει άρθρο σύμφωνα με το οποίο «η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ είναι έτοιμη να αφήσει την Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη, σε περίπτωση που η ριζοσπαστική αριστερά αμφισβητούσε την πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας σε αυτή τη χώρα, όπως ισχυρίστηκε το Σάββατο, στη ψηφιακή του έκδοση, το περιοδικό Der Spiegel». Ο κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης είναι περιορισμένος για τις άλλες χώρες διότι η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν εξυγιανθεί, όπως αναφέρεται. Από την άλλη, ο ESM παρέχει ισχυρό μηχανισμό διάσωσης και η Τραπεζική Ένωση διασφαλίζει την ασφάλεια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καταλήγει το άρθρο.
Στη βελγική εφημερίδα “Le Soir” δημοσιεύεται επίσης ανταπόκριση από το Βερολίνο, με τίτλο: «Και αν η Ελλάδα έβγαινε από την Ευρωζώνη;»
Στην ανταπόκριση επισημαίνεται ότι αφού για αρκετό καιρό σφυρηλατήθηκε η άποψη ότι μια έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ (ή “Grexit” για τους μυημένους) είναι αδιανόητη, η Άνγκελα Μέρκελ και ο υπουργός της των Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θεωρούν τώρα το ενδεχόμενο αυτό “βιώσιμο” για την Ένωση.
Η υπενθύμιση αυτή με αποδέκτη την Αθήνα προκάλεσε ωστόσο, ρωγμές στον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο, αναφέρει το δημοσίευμα επισημαίνοντας ότι Σοσιαλδημοκράτες ενοχλήθηκαν από την αλλαγή αυτή, όπως ο Υφυπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Michael Rothe Μίκαελ Ρότ, ο οποίος μέσω του λογαριασμού του στο Twitter εξέφρασε την εκτίμηση ότι “η Ελλάδα είναι μέλος της ζώνης του ευρώ και πρέπει να παραμείνει”. Ο ίδιος πρόσθεσε: “Πρέπει να αποφεύγονται οι λεκτικές προκλήσεις, που θα είχαν μη επιθυμητές πολιτικές και οικονομικές συνέπειες”.
Αυτή η αψιμαχία μεταξύ των κυβερνητικών συμμάχων διαδραματίζεται με φόντο ένα πολύπλοκο εσωτερικό πολιτικό πλαίσιο για την Καγκελάριο αναφέρεται στο δημοσίευμα ενώ επισημαίνεται ότι η άνοδος του αντι-ευρωπαϊκού κόμματος Alternative für Deutschland (AfD), στα δεξιά του CDU, προκαλεί ανησυχίες.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ