Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί να τερματίσει “τον πόλεμο του άνθρακα” που εξαπέλυσαν οι προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις, σε μια προσπάθεια εξασφάλισης της εργασίας των ανθρακωρύχων στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, σε πρακτικό επίπεδο, τόσο η παραγωγή κάρβουνου όσο και οι εργαζόμενοι σε αυτή έγιναν τα θύματα της επαναστατικής τεχνολογικά παραγωγής φυσικού αερίου από σχιστόλιθους κι όχι της νομοθεσίας των προηγούμενων αμερικανικών κυβερνήσεων.
Το ποσοστό της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα χάνει σταθερά μερίδιο αγοράς έναντι του φυσικού αερίου από το 1988, σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων κυβερνητικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ.
Το 1988, το ποσοστό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα βρίσκονταν στο 57%, για να μειωθεί στο 53% το 1998 και στο 50% το 2008.
Από την άλλη μεριά, το ποσοστό ενεργειακής παραγωγής του φυσικού αερίου αυξήθηκε από 9% το 1988, στο 13% το 1998 και στο 20%, το 2008.
Η κατάσταση για τη βιομηχανία καύσης του άνθρακα και την παραγωγή ενέργειας έναντι της πλεονεκτικής θέσης του φυσικού αερίου, έγινε ακόμη πιο δύσκολη εξαιτίας της στασιμότητας που παρουσίασε η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από το 2008 και μετά.
Από την άλλη μεριά, οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν δραστικά επί τη βάσει ανάπτυξης της σχετικής τεχνολογίας αξιοποίησης των σχιστόλιθων, ενθαρρύνοντας τους παραγωγούς ενέργειας να προχωρήσουν στην κατασκευή περισσότερων μονάδων παραγωγής φυσικού αερίου, ενώ επέκτειναν παράλληλα και το ωράριο λειτουργίας τους.
Οι ήπιοι χειμώνες της περιόδου 2015/16 είχαν ως συνέπεια τη συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων άνθρακα στις εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, προκαλώντας μείωση της ζήτησης κάρβουνου από τα ορυχεία. Έτσι, η παραπάνω περίοδος χαρακτηρίστηκε από ένα κύμα πτωχεύσεων των εταιριών που ασχολούνταν με την εξόρυξη άνθρακα, προκαλώντας το κλείσιμο ορυχείων, αλλά και σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας στον κλάδο.
Ωστόσο, η αρνητική κατάσταση που διαμορφώθηκε αποδίδεται πρακτικά στις δυνάμεις της αγοράς και τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας στην παραγωγή φυσική αερίου, παρά στους κανονισμούς προστασίας του περιβάλλοντος που υιοθέτησε η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, αναφέρει το ΑΠΕ.