Θα σωθούν οι Βρετανοί ψαράδες από το Brexit;

Το Μπρίξχαμ του Ντέβον στη Νοτιοδυτική Αγγλία είναι ένα μεσαιωνικό λιμάνι. Εδώ και αιώνες οι κάτοικοι της περιοχής ζούσαν από την αλιεία.

Τις τελευταίες δεκαετίες όμως ζουν με ένα και μόνο παράπονο: η ευρωπαϊκή νομοθεσία στον τομέα της κοινής αλιευτικής πολιτικής ήταν άκρως ζημιογόνα για τους ίδιους. «Κάποτε η αλιευτική βιομηχανία της περιοχής ήταν διπλάσια σε σχέση με σήμερα», λέει στην DW o Mπάρι Γιανγκ, διευθύνων σύμβουλος της Trawler Agents, μεγάλης εταιρείας που δραστηριοποιείται στο λιμάνι του Μπρίξχαμ.

Όπως επισημαίνει οι ποσοστώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ κατά την τελευταία δεκαετία όπως και οι εξονυχιστικοί κανονισμοί για τους τόπους και τρόπους αλιείας έχουν μειώσει ραγδαία τον αριθμό των ανθρώπων που ασχολούνται επαγγελματικά με τον κλάδο.

Οι ψαράδες ψήφισαν «Leave»


Tις ημέρες πριν το Brexit οι ψαράδες της περιοχής είχαν ταχθεί σαφώς υπέρ της αποχώρησης της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ. Όπερ και εγένετο. Στην περιοχή επικράτησε με συντριπτική πλειοψηφία το «Leave». «Πιστεύαμε ότι έτσι κι αλλιώς ήμασταν σε δεινή κατάσταση και πώς αν μέναμε στην ΕΕ η κατάσταση θα γινόταν ακόμη χειρότερη», λέει χαρακτηριστικά ο Γιανγκ. Πόσο όμως άλλαξε η κατάσταση αυτή στο μεσοδιάστημα, από το βρετανικό δημοψήφισμα μέχρι σήμερα;

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ρίτσαρντ Φόουλερ, ψαράς που δραστηριοποιείται στην περιοχή αυτή εδώ και 35 χρόνια, ήδη μικρές ψαρότρατες που για χρόνια ήταν εξαφανισμένες ξαναβγήκαν στα ανοιχτά για ψάρεμα. «Πριν από 20 χρόνια μπορούσαμε λίγο πολύ να ψαρέψουμε ό,τι θέλαμε», θυμάται ο Ρ. Φόουλερ.

«Κάθε χρόνο η κατάσταση άλλαζε απότομα». Σύμφωνα πάντως και με την Εθνική Αλιευτική Συνομοσπονδία της Μ. Βρετανίας το Brexit αναμένεται να έχει θετική επίδραση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους αλιείς και εν γένει τη βρετανική αλιευτική βιομηχανία, εφόσον βέβαια ο κλάδος αυτός βρεθεί στο επίκεντρο των οικονομικών πρωτοβουλιών της βρετανικής κυβέρνησης.

Δεν θα είναι ρόδινη η μετάβαση στη νέα εποχή


Εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων εκτιμούν πάντως ότι η νέα κατάσταση που θα διαμορφωθεί στον τομέα της βρετανικής αλιείας θα οδηγήσει στην ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης εμπορικών συμφωνιών και άλλων νομικών ρυθμίσεων ευρωπαϊκής προέλευσης, ενδεχομένως και με νέες επιβαρυντικές συνέπειες για το περιβάλλον. Η Greenpeace μάλιστα εκτιμά ότι μερίδιο της ευθύνης για την κακή κατάσταση της βρετανικής αλιείας φέρει και η ίδια η βρετανική κυβέρνηση και όχι μόνο οι Βρυξέλλες, αν λάβει κανείς υπόψη ότι επί σειρά ετών στήριζε μόνο τους μεγάλους αλιευτικούς κολοσσούς σε βάρος των μικρών, παραδοσιακών ψαράδων.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν κι αυτοί που πιστεύουν ότι το Brexit δεν θα αλλάξει τίποτα απολύτως στον τομέα της αλιείας, οι δόξες του οποίου έχουν παρέλθει προ πολλού. «Η ιστορία της υπεραλίευσης στη Μ. Βρετανία είναι μακρά, με πολλές περιοχές π.χ. στη Βόρεια Θάλασσα να βρίσκονται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση». Τέλος, σύμφωνα με αναλυτές, οι πολιτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Μεγάλης Βρετανίας αναμένεται να διαρκέσουν επί μακρόν και σίγουρα δεν αναμένεται στο διάστημα αυτό η αλιεία να τεθεί στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων.

Πηγή: DW




Exit mobile version