Τageszeitung: Γιατί η βιομηχανία της μπίρας στην Γερμανία είναι σε κρίση

μπίρες

Η βιομηχανία της μπύρας στην Γερμανία είναι σε κρίση είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας “Τageszeitung”.

«Όπως και να το δει κανείς η μπίρα δεν έχει και την καλύτερη φήμη καθώς είναι ένα καθημερινό ποτό το οποίο είναι επικίνδυνο για την υγεία αλλά εθιστικό και παχυντικό»,  σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου.

«Από οικονομικής σκοπιάς δεν γίνεται πλέον καμία κουβέντα για τις ζυθοποιίες που ήταν άλλοτε συνδεδεμένες με την ταυτότητα των περιοχών όπου βρίσκονταν και που ενίσχυαν την απασχόληση.  Και όταν γίνονται τέτοιου είδους συζητήσεις αυτές αφορούν την κατάρρευση των ζυθοποιών: οι πωλήσεις βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, οι τιμές στα σούπερ-μάρκετ είναι απελπιστικές και η βιομηχανία μπίρας της χώρας απαρτίζεται ολοένα και από λιγότερους αλλά και μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους – οι οποίοι ως γνωστόν δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις λεπτές πολιτιστικές διαφοροποιήσεις, όταν παράγουν τα προϊόντα τους για τη διεθνή αγορά» σημειώνεται στο δημοσίευμα σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Είναι προφανές πως «η βιομηχανία μπίρας της Γερμανίας περνάει πράγματι μία κρίση, όπως φαίνεται και από τον δείκτη για την κατά κεφαλήν κατανάλωση μπίρας, που ακολουθεί καθοδική πορεία εδώ και χρόνια: το 1980 βρισκόταν γύρω στα 150 λίτρα, ενώ σήμερα έχει μειωθεί μόλις στα 80 λίτρα. Και σε αυτό έρχονται να προστεθούν και άλλες μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος, όπως είναι για παράδειγμα οι ανεβασμένες τιμές στην ενέργεια και η έλλειψη εργατικού δυναμικού».

Πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση;

Η απάντηση που θα μπορούσε να δοθεί σε αυτό το ερώτημα ενδεχομένως να ήταν «η εξειδίκευση – όχι βέβαια στα πλαίσια των προσωπικών προτιμήσεων των παραγωγών, αλλά μίας απολύτως συνειδητής στροφής του κλάδου. Το πρότυπο εν προκειμένω είναι οι ΗΠΑ, όπου απέναντι στη βιομηχανική παραγωγή μίας νερωμένης μπίρας που δεν πίνεται υπάρχει πλέον μία ολοένα και μεγαλύτερη σκηνή “craft” («χειροποίητης») μπίρας».

 

Exit mobile version