Άγνωστο παραμένει μέχρι πού είναι διατεθειμένος να φτάσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, παρά τις ορθολογικές εκτιμήσεις διπλωματών και αναλυτών, σύμφωνα με τις οποίες στο τέλος η Τουρκία θα πει «ναι». Ωστόσο η υπόθεση προς το παρόν εξελίσσεται σε σκανδιναβικό σταυρόλεξο.
ΤΟΥ ΕΥ. ΑΡΕΤΑΙΟΥ
Την ίδια ώρα, στην Τουρκία πληθαίνουν οι φωνές που θεωρούν ότι η στάση του Τούρκου Προέδρου δεν είναι βιώσιμη και ότι ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε το όλο ζήτημα είναι μεθοδολογικά λανθασμένος.
Οι απαιτήσεις της Τουρκίας καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, από την έκδοση μελών του ΡΚΚ και του δικτύου Γκιουλέν μέχρι εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ η επιμονή του Ερντογάν -και μάλιστα δημόσια- προκαλεί ανησυχία τόσο σε κύκλους στην Αγκυρα όσο και στις Βρυξέλλες, οι οποίες, ωστόσο, παραμένουν πολύ διακριτικές.
Συνομιλητές της Realnews στην Τουρκία δεν κρύβουν την έκπληξή τους για την τροπή που λαμβάνει το ζήτημα. Ενώ στην αρχή ήταν πεπεισμένοι ότι πρόκειται για την απαρχή μιας μεγάλης διαπραγμάτευσης, τώρα δεν αποκλείουν ο Τούρκος Πρόεδρος να τραβήξει την κατάσταση στα άκρα. Και αυτό διότι, πέρα από τα όποια οφέλη μπορεί να εξασφαλίσει η στάση της Άγκυρας στην εξωτερική πολιτική, το μεγάλο στοίχημα του Τούρκου Προέδρου παραμένει η επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Με την οικονομία της χώρας να βρίσκεται σε οικτρή κατάσταση και με τις δημοσκοπήσεις να καταγράφουν μια μόνιμη πλέον συρρίκνωση της εκλογικής βάσης του ΑΚΡ, το νέο μέτωπο αντιπαράθεσης με τη Δύση που άνοιξε η αρνητική στάση της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ αποτελεί ένα δυνάμει ισχυρό χαρτί για τη συσπείρωση οπαδών μέσα στο κλίμα πόλωσης που κυριαρχεί στη γειτονική χώρα. Η εσωτερική αυτή διάσταση της εν εξελίξει κρίσης έρχεται να συνδυαστεί και με τις ευρύτερες ανησυχίες της Άγκυρας και του Ερντογάν όσον αφορά τις ισορροπίες που προσπαθεί να διατηρήσει με τη Ρωσία.
Η γνωστή αναλύτρια Ασλί Αϊντιντασμπάς του European Council on Foreign Relations, στην πιο πρόσφατη ανάλυσή της, εκτιμά ότι η θέση της Τουρκίας για την ένταξη των Σκανδιναβών στο ΝΑΤΟ, σε συνδυασμό με τη δυσφορία της Άγκυρας απέναντι στη Βορειοατλαντική Συμμαχία για το θέμα των Κούρδων της Συρίας αλλά και για τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, συνάδει με την εξισορροπητική της στάση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.
«Ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι ανησυχούν σιωπηλά ότι η σύγκρουση μετατρέπεται τώρα σε πόλεμο μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας και ότι ο κίνδυνος κλιμάκωσης αυξάνεται, τροφοδοτούμενος από τη μεγαλύτερη υποστήριξη εξοπλισμών για την Ουκρανία και την απουσία πλαισίου διαπραγματεύσεων.
Είναι, επίσης, απογοητευμένοι με την απροθυμία της Δύσης να συσπειρωθεί πίσω από τις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός με τη μεσολάβηση της Τουρκίας», αναφέρει. Την ίδια ώρα, πρώην Τούρκοι διπλωμάτες, σε άρθρα τους στον τουρκικό Τύπο, εγείρουν το ζήτημα της αξιοπιστίας της Τουρκίας απέναντι στους συμμάχους της και δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τον χειρισμό της υπόθεσης. Οπως εκτιμούν αναλυτές με τους οποίους συνομιλεί η «R», καταδεικνύεται έτσι ότι στην Αγκυρα υπάρχει και αντίλογος απέναντι στη διαχείριση της κατάστασης, τον οποίο, διακριτικά προς το παρόν, συμμερίζεται και ένα πολύ μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης.
«Στην εξωτερική πολιτική δεν αρκεί να έχεις δίκιο ή να έχει άδικο η άλλη πλευρά. Πρέπει να υπερασπιστείς καλά ότι έχεις δίκιο και να εξηγήσεις καλά την αδικία του άλλου», έγραψε σε άρθρο του στον ιστότοπο Yetkinreport ο πρώην πρέσβης της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον Ναμίκ Ταν, προσθέτοντας ότι «ένα από τα μεγαλύτερα λάθη είναι να κάνεις εξωτερική πολιτική σύμφωνα με την εσωτερική πολιτική, τα συναισθήματα και την υποστήριξη της εκλογικής βάσης και τα ιδεολογικά κίνητρα. Η διπλωματία που βασίζεται στην ιδεολογία, με τον καιρό, σε κάνει συμβαλλόμενο μέρος σε όλα τα προβλήματα. Γίνεσαι όλο και πιο μόνος και αρχίζεις να χάνεις φίλους και συμμάχους».
Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews