Ο Γερμανός πολιτικός επιστήμων Τόμας Γέγκερ παρακολούθησε την τελευταία συνέντευξη τύπου του Μπαράκ Ομπάμα. Eστιάζει στην απότομη ασυνέχεια στην εξωτερική πολιτική, αλλά και τις αδυναμίες του απερχόμενου προέδρου.
H συνέντευξη τύπου του Μπάρακ Ομπάμα ήταν και η οριστική λίγες ώρες πριν την ορκωμοσία του διαδόχου του και έγινε υπό μορφή αποχαιρετισμού προς τους Αμερικανούς και την εξουσία μετά από 8 χρόνια στον Λευκό Οίκο. Ένας αποχαιρετισμός που αφήνει πικρή γεύση κυρίως όταν αναλογιστεί κανείς σε τι χέρια περνά η ηγεσία της χώρας με βάση τα όσα έχει μέχρι στιγμής υποστηρίξει ο νέος αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
«Δεν υπάρχει πολιτική συνέχεια»
Ο γερμανός πολιτικός επιστήμων Τόμας Γέγκερ, που παρακολούθησε την τελευταία εμφάνιση Ομπάμα, δεν μπόρεσε να μην παρατηρήσει ίχνη λύπης στο πρόσωπο του απερχόμενου προέδρου κυρίως επειδή υπάρχει ο κίνδυνος η πολιτική του παρακαταθήκη όχι μόνο να αμφισβητηθεί, αλλά μέσα σε λίγους μήνες να ανατραπεί ολοκληρωτικά.
«Τουλάχιστον τις τελευταίες δεκαετίες δεν έχει παρατηρηθεί μια τόσο ριζική τομή», υποστηρίζει μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία DLF. «Στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια οι ψηφοφόροι έδιναν τη ψήφο τους πάντα στο αντίθετο από αυτόν που βρίσκονταν στην εξουσία. Για παράδειγμα, όταν ο Κλίντον ολοκλήρωσε τη θητεία του ο κόσμος ψήφισε τον αντί-Κλίντον στο πρόσωπο του Τζορτζ Μπους. Ο Ομπάμα ήταν ο αντί-Μπους, πήρε μάλιστα και το Νόμπελ Ειρήνης ως τέτοιος. Ο νέος πρόεδρος Τραμπ αμφισβητεί στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής κάθε τι που θεωρούνταν μέχρι τώρα αυτονόητο και λέει, για να δούμε τι θα γίνει εάν ξεκινήσουμε από την αρχή, εάν θα οδηγηθούμε σε καλύτερες διαπραγματεύσεις ή αν θα αποκομίσουμε περισσότερα οφέλη για τις ΗΠΑ. Δεν υπάρχει δηλαδή συνέχεια στην πολιτική κάτι που αιφνιδίασε τον Μπαράκ Ομπάμα».
Όραμα και πολιτική τέχνη
Επιπλέον ο Τόμας Γέγκερ επισημαίνει ότι ο απερχόμενος πρόεδρος δεν έκανε περιέργως καμιά αναφορά στην ΕΕ ακόμη κι όταν αναφέρθηκε στην Ρωσία και την Ουκρανία, όπου οι απόψεις με την κυβέρνηση Ομπάμα, όχι μόνο δεν ήταν οι ίδιες, αλλά οδήγησαν πολλούς ευρωπαίους πολιτικούς να αναρωτηθούν μήπως η αμερικανική πολιτική στην Ευρώπη τελικά απέτυχε.
Αλλά τι είναι εκείνο που θα μείνει τελικά από τα 8 χρόνια διακυβέρνησης Ομπάμα για τους ίδιους τους Αμερικανούς; «Είναι δύσκολο να πει κανείς γιατί θα πρέπει να εμβαθύνει στον αμερικανικό πολιτικό σύστημα, αλλά νομίζω ότι αυτό που θα μείνει, εάν το διατηρήσει ο Ντόναλντ Τραμπ, είναι η αναγκαιότητα της ύπαρξης ιατρικής ασφάλισης για όλους. Θα πάρει ίσως άλλη μορφή, από ό,τι είναι τώρα, αλλά αυτό είναι ένα σημείο». Οι εξελίξεις σε ολόκληρο τον αραβικό χώρο, από την Εγγύς στη Μέση Ανατολή, με αιχμή τις εξελίξεις στη Συρία, είναι κάτι που επιβάρυνε την πολιτική Ομπάμα των τελευταίων χρόνων, επισημαίνει ο γερμανός πολιτικός επιστήμων «Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσω μια λέξη, τότε θα έλεγα ότι ο Ομπάμα ήταν κάποιος που στρατηγικά είχε οράματα για τις ΗΠΑ, αλλά δεν ήταν καλός εργάτης της πολιτικής».