Τα αμερικανικά ΜΜΕ για τη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ

Στην επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο Βερολίνο και στη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκγελα Μέρκελ, αναφέρονται αμερικανικά ΜΜΕ.

«Την ώρα που η πληγμένη οικονομικά χώρα του και ο βασικός του πιστωτής αναζητούν την παύση του υφεσιακού σπιράλ στις σχέσεις τους, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται τη Γερμανία για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε πρωθυπουργός για να συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ» αναφέρεται σε δημοσίευμα στη Νιου Γιορκ Τάιμς.

Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος τόνισε, ότι ελπίζει σε ένα «νέο ξεκίνημα» στις σχέσεις των δύο χωρών. Επίσης, σημειώνονται οι δηλώσεις του Γερμανού πολιτικού Μάικλ Γκρόσε-Μπρέμερ, ότι «το αίτημα για τις πολεμικές επανορθώσεις αποτελεί ακόμη έναν αντιπερισπασμό που επιχειρείται από την Ελλάδα, προκειμένου να στρέψει την προσοχή μακριά από τις δικές της αποτυχίες».

Εξάλλου, σε ανταπόκριση του Ρόιτερς που προβάλλεται από αμερικανικές ιστοσελίδες αναφέρεται ότι «επιφυλακτικότητα και κριτική αναμένεται να αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας κατά την πρώτη επίσκεψή του στο Βερολίνο».

Όπως τονίζεται, «τα γερμανικά ΜΜΕ έχουν παρουσιάσει τον αριστερό πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλ. Τσίπρα ως “εκτός νόμου” και τη συντηρητική Γερμανίδα καγκελάριο ως “σερίφη” που αγωνίζεται να κρατήσει ενωμένη την ευρωζώνη».

Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά σε δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ, «όπου η σχέση των δύο ηγετών έχει ως κοινό σημείο αναφοράς την “Άγρια Δύση”» και ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος συνάντησε χθες τον Γερμανό Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ «επανέλαβε την προειδοποίηση -που θεωρήθηκε απειλή όταν έθιξε για πρώτη φορά το ζήτημα νωρίτερα τον Μάρτιο- ότι η δυτική Ευρώπη ενδεχομένως να κατακλυστεί από πρόσφυγες εάν η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινωθεί περαιτέρω».

Στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC υπογραμμίζεται, ότι «η αισιοδοξία έχει επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα. Η Μέρκελ είπε, ότι αν η Ελλάδα παρουσιάσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, τότε θα ξεμπλοκάρει η χρηματοδοτική βοήθεια. Ωστόσο, οι Έλληνες πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα, για να απομακρυνθούν από οποιαδήποτε πιθανότητα Grexit».

Επίσης, σημειώνεται, ότι «Τσίπρας και Μέρκελ θα συναντηθούν σήμερα σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν τις επιβαρυμένες σχέσεις τους» και καταγράφονται εκτιμήσεις αναλυτών, όπως:

«Αρκετοί στη Γερμανία δεν καταλαβαίνουν ότι η ρητορική της ελληνικής κυβέρνησης είναι ένας τρόπος να διατηρήσει τη θέση της στο εσωτερικό και ακόμα κι αν η Μέρκελ δεν θέλει το Grexit, κάποιοι στη γερμανική κυβέρνηση θα το σκέφτονταν» και ότι «η πλειοψηφία των Ελλήνων θέλουν να μείνουν στην ευρωζώνη, αλλά αντιπαθούν τη λιτότητα που τους έχει επιβληθεί».

Τέλος, σε δημοσίευμα στο Μπλούμπεργκ για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο γίνεται αναφορά στην ιστορία των ελληνογερμανικών σχέσεων, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «το Νομισματικό Μουσείο, κάποτε οικία του Γερμανού αρχαιολόγου Χάινριχ Σλίμαν, είναι μάρτυρας της ιστορίας και θυμίζει γιατί Έλληνες και Γερμανοί συνδέθηκαν και με το ευρώ. Στις μέρες μας, η στάση της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας είναι αποφασιστικής σημασίας, γιατί η Γερμανία είναι ο κυριότερος δανειστής στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης».

Όπως δήλωσε ο Χρήστος Κατσιούλης, διευθυντής του Ιδρύματος Friedrich Ebert στην Αθήνα, «Μέρκελ και Τσίπρας έχουν πολλά κοινά, όπως το ότι μπορούν να προσαρμόζονται γρήγορα στις αλλαγές της πολιτικής πραγματικότητας».

Σε άλλη αναφορά στο ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο, σημειώνεται, ότι «ο Αλέξης Τσίπρας συναντάται με τη Μέρκελ για το πρόγραμμα στήριξης που καθυστερεί» και ότι «τα ελληνικά ΜΜΕ αναμένουν μικρό συμβιβασμό από την πλευρά του Έλληνα πρωθυπουργού στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ κατ΄ ιδίαν Γερμανοί αξιωματούχοι λένε πως η Μέρκελ είναι πρόθυμη να προχωρήσει αρκετά, για να βρεθεί συμβιβασμός. Γι΄ αυτό, μπορεί να είναι κανείς αισιόδοξος. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν στοιχεία που μας κάνουν απαισιόδοξους, όπως το γεγονός, ότι στη συνάντηση στις Βρυξέλλες, στα πρώτα 10-15 λεπτά, ο κ. Τσίπρας ζητούσε άμεση εκταμίευση της βοήθειας, χωρίς να παρουσιάσει μεταρρυθμίσεις. Υπήρξε ένταση μεταξύ Tσίπρα και Ντράγκι».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Exit mobile version