Τη μικρότερη βελτίωση των τελευταίων 60 χρόνων παρουσιάζει το βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών στη Βρετανία. Αναμένεται, μάλιστα, τα χαμηλά εισοδήματα να δεχθούν πολύ μεγάλη πίεση τα επόμενα χρόνια.
Οι υποτονικοί ρυθμοί αύξησης των μισθών σε συνδυασμό με τις αλλαγές στη φορολογία και στα επιδόματα θα οδηγήσουν σε αύξηση της ανισότητας έως το 2021-22, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Σπουδών (IFS), η οποία δημοσιεύθηκε από τη βρετανική εφημερίδα The Guardian.
Το IFS διαπιστώνει ότι τα εισοδήματα για τη μέση οικογένεια θα παραμείνουν στάσιμα τα επόμενα χρόνια. Εως το 2021-22, θα είναι κατά 18% χαμηλότερα σε σύγκριση με τις προβλέψεις που είχαν διαμορφωθεί προ χρηματοπιστωτικής κρίσης, το 2007-08. Οι επιπτώσεις αυτής της κρίσης ήταν τεράστιες, παγκοσμίως, «παγώνοντας» τη ροή πίστωσης στην πραγματική οικονομία και αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να αναλάβουν τη διάσωση των τραπεζών και να επιβάλουν αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα. Τα τελευταία χρόνια, αρκετές έρευνες καταδεικνύουν την αύξηση της ανισότητας μεταξύ πλουσίων και φτωχών στον ανεπτυγμένο κόσμο μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση.
To Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Σπουδών υπολογίζει πως ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά θα λαμβάνει ετησίως 5.900 στερλίνες λιγότερα έως το 2021-22, συγκριτικά με τις προβλέψεις που είχαν διατυπωθεί πριν από δέκα χρόνια. Αντιστοίχως, τα εισοδήματα ενός ζευγαριού με δύο παιδιά θα είναι κατά 8.300 στερλίνες χαμηλότερα. Ο Κάμπελ Ρομπ, διευθύνων σύμβουλος του ιδρύματος Rowntree, που χρηματοδότησε την έρευνα, παρότρυνε τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ να υιοθετήσει μέτρα για τη στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων. «Αυτές οι δυσμενείς προβλέψεις δείχνουν πως εκατομμύρια οικογένειες σε όλη τη χώρα πλησιάζουν στο χείλος του γκρεμού. Σχεδόν 400.000 συνταξιούχοι και πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά κινούνται πέριξ του ορίου της φτώχειας», τονίζει ο κ. Ρομπ.
Αν εφαρμοστούν οι περικοπές στα επιδόματα, όπως έχει προγραμματιστεί, τότε το φτωχότερο 15% του πληθυσμού θα εισπράττει ακόμη χαμηλότερα εισοδήματα ύστερα από πέντε χρόνια.
Οικονομολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για το βραχυπρόθεσμο μέλλον. Επισημαίνουν πως η οικονομική επιφάνεια των νοικοκυριών θα δεχθεί πιέσεις από την αύξηση του πληθωρισμού λόγω Brexit. Μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, οπότε οι Βρετανοί αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την Ε.Ε., η στερλίνα έχει υποχωρήσει και, ως εκ τούτου, έχουν αυξηθεί οι τιμές στην οικονομία. Την ίδια ώρα, η αύξηση των μισθών είναι υποτονική.
Τον Ιανουάριο, ο πληθωρισμός αναρριχήθηκε στο 1,8%, αντανακλώντας το υψηλότερο επίπεδο εδώ και μία διετία. Αναμένεται να έχει διαμορφωθεί στο 3% έως τις αρχές του 2018. Ομως η αύξηση των μισθών επιβραδύνθηκε απρόσμενα στο 2,6% κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2016, παρά τα υψηλά επίπεδα απασχόλησης.
Σε καλύτερη μοίρα εκτιμάται ότι θα είναι οι συνταξιούχοι. Το IFS υπολογίζει ότι το εισόδημα των μέσων συνταξιούχων θα είναι διπλάσιο σε σχέση με του υπόλοιπου πληθυσμού, διότι θα αποσύρονται σε μεγαλύτερη ηλικία. Η παιδική φτώχεια, όμως, αναμένεται να αυξηθεί από 27,5% το 2014-15 στο 30%, περίπου, το 2021-22.
«Οι αλλαγές στη φορολογία και στα επιδόματα, που έχουν αποφασιστεί από αυτό το Κοινοβούλιο, oδηγούν σε αύξηση της παιδικής φτώχειας από το 2014-15 στο 2021-22», εξηγεί ο Aντριου Χουντ, επικεφαλής της έρευνας και συνεργάτης οικονομολόγος του IFS.
Πηγή: Καθημερινή