Τα 7 βήματα μετά το ιταλικό «Όχι» – Σε δοκιμασία το ευρωπαϊκό οικοδόμημα

Βήμα προς βήμα το Bloomberg παραθέτει σύντομο «περίγραμμα» των εξελίξεων που θα ακολουθήσουν στην Ιταλία μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

1. Τι θα συμβεί σήμερα Δευτέρα;

Ο Ρέντσι θα υποβάλει την παραίτησή του στον Ιταλό Πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα το απόγευμα της Δευτέρας. Εκείνος θα πρέπει να διαπιστώσει εάν είναι εφικτό να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού ή εάν θα πρέπει να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Ο πρόεδρος ενδέχεται να ζητήσει από τον Ρέντσι να καθυστερήσει την “αναχώρησή” του ώστε να δοθεί χρόνος για συνομιλίες με τους εκπροσώπους των δύο σωμάτων του Κοινοβουλίου και με τους αρχηγούς των κομμάτων. Η διαφορά της ήττας Ρέντσι είναι τόσο μεγάλη που δεν αποκλείεται να αναγκαστεί να εγκαταλείψει ακόμη και την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος.

2. Ποιος θα μπορούσε να διαδεχτεί τον Ρέντσι;

Πιθανοί διάδοχοι του Ρέντσι θεωρούνται ανώτεροι αξιωματούχοι και σύμμαχοί του όπως ο υπουργός Οικονομικών Pier Carlo Padoan, ο εκπρόσωπος της Γερουσίας Pietro Grasso και ο υπουργός Πολιτισμού Dario Franceschini. Ο Ρέντσι θα παραμείνει τυπικά στην εξουσία μέχρις ότου ορκιστεί ο νέος πρωθυπουργός.

3. Τι θέλει ο Πρόεδρος Ματαρέλα;

Σταθερότητα. Ο Ματαρέλα δεν θεωρούσε απαραίτητη τη σύνδεση του δημοψηφίσματος με την παραίτηση του Ρέντσι, καθώς η ψηφοφορία αφορούσε, στα χαρτιά τουλάχιστον, τη μεταρρύθμιση και όχι τις επιδόσεις της κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος θα προτιμούσε η νέα κυβέρνηση να παραμείνει στην εξουσία τουλάχιστον έως τις αρχές του 2018, οπότε θα λάβουν χώρα οι επόμενες εκλογές –αλλά το πόσο μπορεί να αντέξει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση θα εξαρτηθεί από τους αρχηγούς των κομμάτων.

4. Τι θέλουν οι αντίπαλοι του Ρέντσι;

Το αντικαθεστωτικό Κίνημα Πέντε Αστέρων ήθελε την παραίτηση του Ρέντσι και τώρα ζητεί άμεσα εκλογές.
Το Κίνημα Πέντε Αστέρων μάχεται σώμα με σώμα στις δημοσκοπήσεις με το Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι για τον πρώτο γύρο των γενικών εκλογών, ενώ θα κέρδιζε με ποσοστό 53% έναντι 47% στον επαναληπτικό γύρο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της EMG που ανακοινώθηκαν την Κυριακή. Αν καταφέρει να καταλάβει την εξουσία, το κόμμα σχεδιάζει ένα ακόμη δημοψήφισμα για το αν η Ιταλία πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος Forza Italia, εξετάζει το ενδεχόμενο να επιστρέψει, ενδεχομένως, ως μέρος ενός νέου κυβερνώντος συνασπισμού.

5. Ποια είναι η επόμενη προτεραιότητα της Ιταλίας;

Εκτός από το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, προτεραιότητα για τα κύρια πολιτικά κόμματα είναι η μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου. Θέλουν επειγόντως να αλλάξουν το εκλογικό σύστημα για την Κάτω Βουλή, διότι το ισχύον σύστημα θα έδινε αυτόματα την πλειοψηφία των εδρών στο πρώτο κόμμα – και αυτό θα μπορούσε τελικά να είναι το Κίνημα Πέντε Αστέρων.

6. Πώς θα αντιδράσουν οι αγορές;

Το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2015 όταν ο Ρέντσι ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί, αν και περιόρισε τις απώλειές του μέχρι να ολοκληρώσει την ομιλία του. Αυτή την ώρα υποχωρεί 0,89% έναντι του δολαρίου στα 1,0566 ευρώ.
Ενώ το “όχι” είχε προεξοφληθεί στις τιμές των κρατικών ομολόγων της Ιταλίας, οι αποδόσεις τους θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω καθώς η αγορά θα κληθεί να αξιολογήσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, σύμφωνα με αναλυτές της Nomura.

7. Τι σημαίνει αυτό για τις τράπεζες της Ιταλίας;

Η πολιτική αβεβαιότητα μετά το δημοψήφισμα θα μπορούσε να περιπλέξει περαιτέρω τις προσπάθειες ενίσχυσης των κεφαλαίων της Banca Monte dei Paschi di Siena. Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας σχεδιάζει να ξεκινήσει την πώληση μετοχών αυτή την εβδομάδα με στόχο να αντλήσει φρέσκα κεφάλαια ύψους 5 δισ. ευρώ ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να ξεφορτωθεί 27,7 δισ. ευρώ τοξικού χρέους.

“Πολλοί επενδυτές αναρωτιούνται τώρα: πώς θα καλύψει η Monte Paschi την αύξηση των κεφαλαίων της”, εξηγεί ο Vincenzo Longo, αναλυτής της IG Markets στο Μιλάνο. Οι επενδυτές μπορεί να αναστείλουν τη συμμετοχή τους στην προσφορά μετοχών, κάτι που θα μπορούσε να προτρέψει το ιταλικό κράτος να παρέμβει ή να αναγκάσει την τράπεζα να καθυστερήσει την εκκαθάρισή της. Αυτό το σενάριο θα μπορούσε να έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για άλλες τράπεζες, όπως η Banca Carige, μία τράπεζα με έδρα τη Γένοβα η οποία δέχεται πιέσεις από την ΕΚΤ να ενισχύσει τον ισολογισμό της.

Πηγή: Real.gr


Exit mobile version