Συρία: Διπλή επίθεση ισλαμιστών εναντίον οχυρών του στρατού στο Χαλέπι

Ισλαμιστές αντάρτες συνέχισαν μια διπλή επιχείρηση με στόχο να καταλάβουν δύο στρατηγικής σημασίας θέσεις του στρατού στο δυτικό τμήμα του Χαλεπιού, της πόλης που αποτελούσε άλλοτε την οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας και το καθεστώς ελέγχει σήμερα μόνο εν μέρει.

Το Χαλέπι είναι μοιρασμένο από τον Ιούλιο του 2012 στους τομείς που ελέγχουν οι αντάρτες (ανατολικά), και εκείνους που ελέγχουν οι δυνάμεις του καθεστώτος (δυτικά). Η κατάσταση επί του πεδίου ουσιαστικά παραμένει αμετάβλητη τα τελευταία τρία χρόνια.

Τη μία επίθεση εξαπέλυσε προχθές Πέμπτη η Άνσαρ αλ Σαρία, μια νεοπαγής συμμαχία με στόχο “την απελευθέρωση του Χαλεπιού και των περιχώρων του”. Στη συμμαχία αυτή συμμετέχουν το Μέτωπο αλ Νόσρα—ο βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία—και η Άχραρ αλ Σαμ.

Οι αντάρτες επιδιώκουν να καταλάβουν το αρχηγείο της υπηρεσίας πληροφοριών της πολεμικής αεροπορίας στη συνοικία Ζαχρά, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με έναν αντικαθεστωτικό, τον Καρίμ Ομπέιντ, η συμμαχία θέλει να “θέσει υπό τον έλεγχό της τη Ζαχρά διότι ο στρατός βομβαρδίζει τακτικά από αυτή τη θέση συνοικίες που ελέγχει η αντιπολίτευση και περιοχές στο βόρειο και στο ανατολικό τμήμα της (σ.σ. ομώνυμης) επαρχίας”.

Εάν καταλάβουν τη θέση αυτή, οι αντάρτες θα καταστήσουν εξάλλου ασφαλέστερο έναν αυτοκινητόδρομο που “συνδέει το Χαλέπι με την τουρκική πόλη Γκαζιάντεπ”, εξήγησε ο ίδιος. Ο οδικός άξονας αυτός βομβαρδίζεται συχνά από το καθεστώς καθώς οι αντάρτες τον χρησιμοποιούν για τον ανεφοδιασμό τους από την Τουρκία, διευκρίνισε.

Οι μάχες μαίνονταν όλη τη νύχτα και μετά από μια μικρή διακοπή τους, ξανάρχισαν το απόγευμα.

Η συμμαχία των ισλαμιστών μπόρεσε να καταλάβει μερικά κτίρια την Πέμπτη, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έκανε λόγο για “τουλάχιστον 35 νεκρούς στις τάξεις των ανταρτών και δεκάδες νεκρούς και τραυματίες σε εκείνες του καθεστώτος”.

Κατά την ίδια πηγή, τουλάχιστον εννέα άμαχοι σκοτώθηκαν στη συνοικία, που ελέγχει το καθεστώς.

Μια άλλη συμμαχία, η Φάταχ Χάλαμπ (“Κατάκτηση του Χαλεπιού”), στην οποία συμμετέχουν κυρίως ισλαμιστές αντάρτες αλλά όχι το Μέτωπο αλ Νόσρα, κατάφερε από την δική της πλευρά να καταλάβει τμήμα ενός κέντρου έρευνας του στρατού στη συνοικία Ρασιντίν, κατά την ίδια ΜΚΟ. Στη διάρκεια της εφόδου τους οι αντάρτες υπέστησαν 11 απώλειες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με μια πηγή στις υπηρεσίες ασφαλείας της Δαμασκού, σε αυτές τις δύο συνοικίες “οι τρομοκράτες υπέστησαν βαριές απώλειες” από τα πυρά των δυνάμεων του στρατού, των Δυνάμεων Εθνικής Άμυνας (ΔΕΑ, φιλοκαθεστωτικοί παραστρατιωτικοί) και μέλη της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Σύμφωνα με τη συριακή κρατική τηλεόραση, “ο στρατός απέτρεψε απόπειρες διείσδυσης σε πολλούς άξονες του Χαλεπιού, σκοτώνοντας πάνω από 100 τρομοκράτες”.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή οι βομβαρδισμοί πυροβόλων και αεροσκαφών ήταν εντατικοί. “Το Χαλέπι γνώρισε τη χειρότερή του νύχτα από την είσοδο των ανταρτών την πόλη, τον Ιούλιο του 2012”, με εκατοντάδες οβίδες και βόμβες να πλήττουν τομείς ελεγχόμενους από τις κυβερνητικές δυνάμεις αλλά και την αντιπολίτευση, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

“Είμαστε συνηθισμένοι να ακούμε εκρήξεις αλλά χθες (σ.σ. προχθές) ήταν αληθινά πολλές. Ήταν πολύ έντονο. Άκουγες τους κρότους των εκρήξεων σαν να γίνονταν παντού, δεν ήξερες πού” θα πέσουν οι οβίδες και οι βόμβες, αφηγήθηκε η Σάχαρ, μια 23χρονη φοιτήτρια η οποία ζει στη συνοικία των Ασσυρίων, στο κέντρο της πόλης.

Σε άλλες περιοχές της χώρας, αντάρτες επιτέθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες χθες σε μια θέση του στρατού στη Σάλαχ, κοντά στην ανατολική είσοδο της πόλης Ζαμπάντανι—20 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας Δαμασκού—που συνεχίζει να αντιστέκεται στις κυβερνητικές δυνάμεις.

Το καθεστώς ανταπέδωσε εξαπολύοντας 20 επιδρομές και προχωρώντας στη ρίψη 44 βαρελιών με εκρηκτικά στην πόλη, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Υπήρξαν τουλάχιστον τρεις νεκροί στις τάξεις των ανταρτών και πέντε στις τάξεις του στρατού.
Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση η συριακή πολεμική αεροπορία “κατέστρεψε δύο αποθήκες πυρομαχικών, ένα εργαστήριο κατασκευής ρουκετών, ένα πυροβόλο 23 χιλιοστών και τέσσερα οχήματα εφοδιασμένα με πολυβόλα”.

Το Ζαμπάντανι, η πρώτη πόλη που έπεσε στα χέρια των ανταρτών τον Φεβρουάριο του 2012, είναι μια από τις τελευταίες στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου που παραμένει υπό τον έλεγχό τους.

Έχει πάνω από 65.000 κατοίκους, στους οποίους προστίθενται εκτοπισμένοι από την Ανατολική Γούτα. Πολιορκείται εδώ και τέσσερα χρόνια και τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα καύσιμα φθάνουν σε αυτή με μεγάλη δυσκολία.

 

Exit mobile version