«Πρέπει να θέσουμε ως προτεραιότητα τις δίκαιες και αλληλέγγυες μεταβάσεις» υπογραμμίζουν δεκατρείς αρχηγοί κρατών, κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων είναι ο Τζο Μπάιντεν, ο Ολαφ Σολτς και ο Εμμανουέλ Μακρόν, σε ένα κείμενο που συνυπέγραψαν με αφορμή τη Σύνοδο του Παρισιού για το νέο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό Σύμφωνο. Όπως αναφέρουν, βασικοί στόχοι είναι η καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας, όπως και η αντιμετώπιση των κλιματικών κινδύνων. Το κείμενο που δόθηκε σήμερα Τετάρτη στη δημοσιότητα από την γαλλική εφημερίδα Le Monde σε συνεργασία με το Project Syndicate, συνυπογράφουν επίσης οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ιαπωνίας, της Βραζιλίας, της Νότιας Αφρικής, της Κένυας, της Σενεγάλης, του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων κ.α.
“Θέλουμε το σύστημά μας να κάνει περισσότερα για τον πλανήτη. Οι σημερινές γενιές έχουν την ευκαιρία να οδηγηθούν σε μια νέα εποχή βιώσιμης παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, μέσω της μετάβασης σε έναν κόσμο μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι οικολογικές μεταβάσεις που δεν αφήνουν κανέναν πίσω μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα για τη μείωση της φτώχειας και την υποστήριξη της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης” αναφέρουν.
Μεταβάσεις χωρίς αποκλεισμούς
“Είμαστε πεπεισμένοι ότι η μείωση της φτώχειας και η προστασία του πλανήτη αποτελούν συμπληρωματικούς στόχους. Πρέπει να θέσουμε ως προτεραιότητα τις δίκαιες και χωρίς αποκλεισμούς μεταβάσεις, ώστε οι φτωχοί και οι πιο ευάλωτοι να μπορούν να επωφεληθούν πλήρως από αυτές, χωρίς να χρειαστεί να επωμιστούν το κόστος τους κατά τρόπο δυσανάλογο (…) Η μετάβαση δεν θα γίνει χωρίς αλληλεγγύη, χωρίς οικονομικές προοπτικές ή χωρίς βιώσιμη ανάπτυξη για τη χρηματοδότησή της” επισημαίνουν ακόμη οι 13 ηγέτες, τονίζοντας ότι η Σύνοδος του Παρισιού είναι μια αποφασιστική πολιτική στιγμή. Τάσσονται επίσης υπέρ της υιοθέτησης μέτρων για την ελάφρυνση των χρεών των λιγότερο αναπτυγμένων κρατών και υπέρ της μεγέθυνσης των αναπτυξιακών δανείων που παρέχει ο δημόσιος και ιδιωτικός χρηματοπιστωτικός τομέας, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία, οι δεξιότητες, η βιωσιμότητα και οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις θα βρίσκονται στο επίκεντρο των συνεργασιών τους.
“Αναγνωρίζουμε, ωστόσο, ότι για να επιτύχουμε τους κλιματικούς και αναπτυξιακούς μας στόχους, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της πείνας, της φτώχειας και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή θα χρειαστούμε νέες και βιώσιμες πηγές καινοτόμου χρηματοδότησης, αναφέρουν οι ηγέτες στο κοινό του κείμενο. Στο πλαίσιο των επερχόμενων διεθνών διαπραγματεύσεων και εργασιών μας, θα εργαστούμε για να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες ενέργειες για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, για τους λαούς, για την ευημερία μας και για τον πλανήτη μας” -καταλήγουν οι ηγέτες στο άρθρο τους.