Quantcast
Σύνοδος Κορυφής: Προσπάθειες για συμφωνία με τη Βρετανία - enikonomia.gr
share

Σύνοδος Κορυφής: Προσπάθειες για συμφωνία με τη Βρετανία

δημοσιεύτηκε:

Την επίτευξη κοινά αποδεκτής συμφωνίας στο βρετανικό ζήτημα, προκειμένου να κλείσει ένα από τα πολλά ανοικτά εσωτερικά μέτωπα που κλυδωνίζουν σήμερα την ΕΕ θα επιδιώξει σήμερα και αύριο στη συνάντηση των 28 Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Στο άλλο μεγάλο ζήτημα της διήμερης συνόδου, το προσφυγικό, δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις, αλλά θα γίνει ένα απολογισμός της κατάστασης, ενώ η ματαίωση της επίσκεψης του Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες εξαιτίας του χθεσινού τρομοκρατικού χτυπήματος στην Άγκυρα, ματαιώνει και τις πολυμερείς συναντήσεις που είχαν προγραμματιστεί.

Αναφορικά με το βρετανικό ζήτημα, ο κ. Τουσκ θα παρουσιάσει σήμερα το απόγευμα στους Ευρωπαίους ηγέτες μια νέα συμβιβαστική πρόταση με προοπτική να οδηγήσει σε συμφωνία αύριο το πρωί.

Το βασικό πρόβλημα που παρουσιάζει και τις μεγαλύτερες δυσκολίες είναι η εξαίρεση που ζητάει το Ηνωμένο Βασίλειο στη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων σε Ευρωπαίους εργαζόμενους στην επικράτειά τους. Η πρόταση του κ. Τουσκ προβλέπει αυτή τη δυνατότητα μέχρι 4 χρόνια, ωστόσο πρέπει να αποδεικνύεται ότι η επιβολή του μέτρου είναι απολύτως αναγκαία εφόσον απειλείται το κοινωνικό σύστημα της χώρας. Στη διάρκεια της συνόδου πρέπει να ξεκαθαριστεί πότε θα ενεργοποιείται αυτή η αναστολή της χορήγησης επιδομάτων και κατά πόσο η εφαρμογή του μέτρου θα περιορίζεται μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και όχι σε άλλα κράτη-μέλη.

Όχι στην απομόνωση της Ελλάδας

Ο κ. Τουσκ εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος, ωστόσο προειδοποίησε χθες ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η επίτευξη συμφωνίας στην σύνοδο. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εμφανίστηκε σχεδόν βέβαιος ότι θα υπάρξει συμφωνία.

Σχετικά με το προσφυγικό, φαίνεται ότι η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών-μελών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας, έχουν καταλήξει στη θέση ότι η Τουρκία κρατάει το κλειδί για τη λύση του προβλήματoς και πως εκεί θα πρέπει να εστιαστεί όλο το βάρος της κοινοτικής πολιτικής, δηλαδή στην πιστή υλοποίηση του σχεδίου δράσης που έχει συμφωνηθεί.

Παράλληλα δεν πιστεύουν ότι η απομόνωση της Ελλάδας μέσω του σφραγίσματος των βόρειων συνόρων θα επιλύσει το πρόβλημα, ούτε η έξοδος της χώρας από το Σένγκεν. Τις τελευταίες μέρες υπέρ της απομόνωσης της Ελλάδας είχαν εκφραστεί μόνο τέσσερις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, η Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.