Σύνοδος ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό

Στην πραγματικότητα στο επίκεντρο της συνόδου ΕΕ και αφρικανικών χωρών στη Μάλτα ήταν η Αφρική. Τελικά όμως η συζήτηση πήρε άλλη τροπή και στο επίκεντρο βρέθηκε η Τουρκία.

Οι Ευρωπαίοι θεωρούν την Τουρκία χώρα – κλειδί στο προσφυγικό και έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην Άγκυρα ότι θα καταφέρει να σταματήσει το προσφυγικό κύμα προς τη γηραιά ήπειρο. Με το αζημίωτο φυσικά.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κάνει πάντως λόγο για μια κατάσταση win-win, μια κατάσταση δηλαδή όπου και οι δυο βγαίνουν κερδισμένοι. Στην ανάγκη οι Ευρωπαίοι θα κάνουν «τα στραβά μάτια» απέναντι στον αμφιλεγόμενο κύριο Ερντογάν, τον οποίο μέχρι προ τίνος κατηγορούσαν για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Τώρα όμως είναι ένας περιζήτητος συνομιλητής για το προσφυγικό.

Τρία δισεκατομμύρια θα δοθούν από την ΕΕ στην Τουρκία μέσα στα επόμενα δυο χρόνια χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό ποιος θα πληρώσει πόσα. Η Γερμανία πάντως θα αναλάβει ένα μεγάλο ποσό, το οποίο υπολογίζεται γύρω στο μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Παράλληλα θα δοθούν διευκολύνσεις σε θέματα χορήγησης βίζας στην Τουρκία και οι βασανιστικά αργές διαπραγματεύσεις σχετικά με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ θα επισπευσθούν. Μέχρι το τέλος του μήνα, το αργότερο αρχές Δεκεμβρίου τοποθετείται η διεξαγωγή της συνόδου ΕΕ και Τουρκίας με θέμα την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

 

Η συμφωνία με την Τουρκία η μόνη πρακτική λύση

Οι επικριτές του Ερντογάν και της τουρκικής κυβέρνησης κουνάνε το κεφάλι τους και δηλώνουν πως η Ευρώπη επιτρέπει να την εκβιάζουν.

Και η αλήθεια είναι πως αυτή η σχέση Τουρκίας και ΕΕ δεν είναι εύκολη. Είναι πράγματι η τιμή τόσο υψηλή για να σταματήσει η ροή των προσφύγων προς την Ευρώπη; «Όχι» απαντά η Μέρκελ «δεν πρόκειται τώρα για κάποιο πολιτικό τίμημα. Καθένας επωφελείται. Μπορώ να πω πως έχουμε μια κατάσταση win – win».

«Είμαι κατά 99% σίγουρος ότι η σύνοδος ΕΕ – Τουρκίας θα γίνει στο τέλος Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες» δήλωσε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά το τέλος της άτυπης συνόδου ΕΕ και αφρικανικών χωρών στη Μάλτα.

Ο λόγος της αισιοδοξίας εστιάζεται στην πορεία των συνομιλιών του Αντιπροέδρου της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς στην Άγκυρα.

Η ΕΕ θα δώσει τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ με την ελπίδα οι Σύροι πρόσφυγες να έχουν καλύτερη περίθαλψη και παράλληλα να γίνουν αποτελεσματικότερες οι διώξεις εναντίον των διακινητών.

Δηλώσεις έκανε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το πέρας των εργασιών στη Μάλτα λέγοντας πως «είναι προφανές ότι η μόνη πρακτική δυνατότητα να σταματήσει η προσφυγική ροή είναι μια συμφωνία με την Τουρκία» και συμπλήρωσε πως τότε θα μπορούσαν τα κέντρα καταγραφής των προσφύγων να βρίσκονται στις τουρκικές ακτές και όχι στις ελληνικές.

Πηγή: DW

Exit mobile version