Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον θα υποδεχθεί αύριο στο Λονδίνο ηγέτες από όλο τον κόσμο για να κηρύξει την έναρξη μιας διεθνούς επιχείρησης κατά της διαφθοράς, μεταξύ τους θα είναι “οι ηγέτες ορισμένων εξαιρετικά διεφθαρμένων χωρών”, όπως είπε χθες ο Κάμερον μιλώντας στη βασίλισσα, ένα στιγμιότυπο που καταγράφηκε από κάμερα.
Στη σύνοδο θα μετάσχουν εκπρόσωποι 40 χωρών, ανάμεσά τους ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι και ο ομόλογός του της Νιγηρίας Μουχαμάντου Μπουχάρι.
“Ισως οι δύο πιο διεφθαρμένες χώρες του κόσμου”, είπε χθες ο Κάμερον μιλώντας στη βασίλισσα κατά τη διάρκεια δεξίωσης στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Δηλώσεις αδέξιες που καταγράφηκαν από τις κάμερες του τηλεοπτικού δικτύου ITW News και που η Ντάουνινγκ Στριτ αρνήθηκε να σχολιάσει, αλλά περιορίστηκε να παρατηρήσει ότι οι ίδιοι οι ηγέτες των χωρών αυτών αναγνωρίζουν το πρόβλημα.
Σύμφωνα με την τελευταία κατάταξη των πιο διεφθαρμένων χωρών που κατήρτισε η μκο κατά της διαφθοράς Διεθνής Διαφάνεια, το Αφγανιστάν καταλαμβάνει την 166η επί συνόλου 168 και η Νιγηρία την 136η.
Προσκεκλημένοι στη σύνοδο είναι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ, ο πρόεδρος της μκο Διεθνής Διαφάνεια Ζοζέ Ουγκάζ.
Ο Κάμερον φιλοδοξεί οι μετέχοντες στη σύνοδο να υπογράψουν την “πρώτη παγκόσμια διακήρυξη κατά της διαφθοράς”.
Το κείμενο αυτό προτρέπει τους υπογράφοντες “να εργαστούν μαζί και να αναγνωρίσουν ότι η διαφθορά υπονομεύει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της φτώχειας, της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού”.
Οι υπογράφοντες θα πρέπει επίσης να “καταπολεμήσουν τη διαφθορά όπου αυτή βρίσκεται, να ασκήσουν δίωξη και να τιμωρήσουν τα πρόσωπα που τη διαπράττουν, τη διευκολύνουν ή είναι συνεργοί σε αυτήν”.
Μένει να φανεί αν η σύνοδος θα εκπληρώσει τους στόχους της καθώς, σύμφωνα με την εφημερίδα Times, η τελική ανακοίνωση δεν έχει αυστηρές διατυπώσεις όπως στο αρχικό της προσχέδιο, έπειτα από αίτημα ορισμένων χωρών, ενώ έχει αφαιρεθεί και απόσπασμα που απέκλειε “κάθε ασυλία για τους διεφθαρμένους”.
Η Μόσχα, η οποία θα στείλει τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ολεγκ Σιρομολότοφ, εξέφρασε την επιφυλακτικότητά της απέναντι σε οποιοδήποτε δεσμευτικό χαρακτήρα μιας μελλοντικής συμφωνίας.
Ωστόσο, για τον Ρόμπερτ Μπάρινγκτον, υπεύθυνο του βρετανικού τμήματος της Διεθνούς Διαφάνειας, ο Κάμερον “δεν πρέπει να ενδώσει στις πιέσεις”. “Ο πρωθυπουργός δημιούργησε ένα σχέδιο για τις κυβερνήσεις που είναι αποφασισμένες να καταπολεμήσουν τη διαφθορά και τώρα εναπόκειται στις άλλες να δείξουν ότι συμμερίζονται αυτή τη φιλοδοξία”, δήλωσε.
Σε επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Oxfam, 300 οικονομολόγοι από 30 χώρες, μεταξύ τους ο Γάλλος Τομά Πικετί και ο νομπελίστας Οικονομίας ‘Ανγκους Ντίτον, καλούν επίσης να τεθεί τέλος στους φορολογικούς παράδεισους που “στερούν τα κράτη από φορολογικά έσοδα και υποχρεώνουν τις φτωχές χώρες να πληρώνουν το βαρύ τίμημα”.
Η διεθνής σύνοδος διεξάγεται ένα μήνα μετά τις αποκαλύψεις των “Panama Papers”, οι οποίες ήταν η αιτία για την έναρξη της διενέργειας πολλών ερευνών στον κόσμο και οδήγησαν τον πρωθυπουργό της Ισλανδίας και τον υπουργό Βιομηχανίας της Ισπανίας σε παραίτηση.
Τα περίπου 11,5 εκατομμύρια έγγραφα του παναμαϊκού δικηγορικού γραφείου Mossack Fonseca που αποκαλύφθηκαν από μια σύμπραξη δημοσιογράφων δείχνουν τη χρήση σε μεγάλη κλίμακα υπεράκτιων εταιριών που επιτρέπουν την τοποθέτηση περιουσιακών στοιχείων σε εδάφη όπου υπάρχει αδιαφάνεια.
Ο ίδιος ο Κάμερον επλήγη από το σκάνδαλο και αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι διατηρούσε μετοχές στην υπεράκτια εταιρία του πατέρα του, Ιαν, ο οποίος πέθανε το 2010.
Αποφασισμένος να δώσει το παράδειγμα, ο συντηρητικός ηγέτης ενδέχεται να ανακοινώσει αύριο σειρά μέτρων για νοικοκύρεμα στη χώρα του, τα οποία θα αφορούν πρώτα την αγορά ακινήτων του Λονδίνου που έγινε, σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια, ένα πολύ αποτελεσματικό πλυντήριο βρώμικου χρήματος.
Ο Κάμερον δέχεται πιέσεις για διαφάνεια στα υπερπόντια βρετανικά εδάφη.
Η Βρετανία θα αρχίσει να τηρεί από τον προσεχή μήνα μητρώο που θα επιτρέπει να είναι γνωστή η ταυτότητα των ιδιοκτητών εταιριών που υπάρχουν στην χώρα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στις χώρες της G20 και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο, οι οργανώσεις κατά της διαφθοράς θέλουν το Λονδίνο να διευρύνει τα μέτρα αυτά και στα υπερπόντια εδάφη του.