Μαχητές της ένοπλης ισλαμικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ σκότωσαν την Παρασκευή 15 ανθρώπους σε ένα χωριό που βρίσκεται κοντά στο ιστορικό τους προπύργιο, το Μαϊντουγκούρι, στη βορειοανατολική Νιγηρία, έγινε σήμερα γνωστό από έναν μάρτυρα και από τις δυνάμεις ασφαλείας.
“Οι τρομοκράτες επιτέθηκαν στο χωριό Καμπάρι, που βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των πέντε χιλιομέτρων από το Μαϊντουγκούρι, γύρω στις 05:00 (07:00 ώρα Ελλάδας) το πρωί. Σκότωσαν 15 ανθρώπους και έβαλαν φωτιά σε όλη την κωμόπολη”, δήλωσε σήμερα μία πηγή ασφαλείας.
“Έπειτα από τις αποτυχημένες προσπάθειες να εισδύσουν στο Μαϊντουγκούρι μέσω της Κοντούγκα, οι τρομοκράτες ακολούθησαν έναν διαφορετικό δρόμο και επιτέθηκαν στο Καμπάρι”, συνέχισε η πηγή αυτή.
Μία γυναίκα από το χωριό, που ονομάζεται Κιάλου και κατέφυγε στο Μαϊντουγκούρι μετά την επίθεση, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως τέσσερα από τα παιδιά της περιλαμβάνονται στα θύματα.
“Σκότωσαν τέσσερα από τα μεγαλύτερα παιδιά μου όταν επιτέθηκαν στο χωριό την ώρα της πρωινής προσευχής”, είπε. “Τους πυροβόλησαν ενώ δεν είχαν κάνει τίποτα. Έπρεπε να φύγω από το χωριό με τα εγγόνια μου επειδή δεν είχαμε πλέον σπίτι”.
“Οι αντάρτες σκότωσαν επίσης τον αρχηγό του χωριού μας”, πρόσθεσε η Κιάλου. “Συνολικά, μέτρησα 15 πτώματα”.
Το Μαϊντουγκούρι και τα περίχωρά του αποτελούν συχνά στόχο των επιθέσεων των ισλαμιστών της Μπόκο Χαράμ από το 2009, όταν εξαπέλυσαν την αιματηρή επανάστασή τους, με σκοπό, όπως υποστηρίζουν, να δημιουργήσουν ένα χαλιφάτο στη βόρεια Νιγηρία, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι.
Ο πρόεδρος Γκούντλακ Τζίναθαν αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα από το Μαϊντουγκούρι την εκστρατεία επανεκλογής του στις εκλογές της 14ης Φεβρουαρίου. Ισχυρές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή προκειμένου να διασφαλίσουν την ασφαλή μετακίνησή του.
Ο Τζόναθαν, ο οποίος είναι χριστιανός και προέρχεται από τον νότο, θα έχει κύριο αντίπαλο έναν στρατηγό εν αποστρατεία, τον μουσουλμάνο Μοχαμάντου Μπουχάρι, τον οποίο πολλοί κάτοικοι του βορρά, απ̉ όπου κατάγεται, λατρεύουν πραγματικά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ