Συνεδρίαση… εξπρές το Σάββατο για τη συμφωνία του Brexit επιδιώκει ο Τζόνσον – Απορρίπτουν το deal Εργατικοί, DUP και SNP

Το Σάββατο θα διεξαχθεί, πιθανότατα, η κρίσιμη συνεδρίαση στο Κοινοβούλιο της Βρετανίας επί της νέας συμφωνίας για το Brexit, στην οποία κατέληξαν ο Μπόρις Τζόνσον και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως ανέφερε ο υπουργός της βρετανικής κυβέρνησης, αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο Τζέικομπ Ρις-Μογκ, ο Βρετανός πρωθυπουργός σχεδιάζει να κάνει μια δήλωση στο Κοινοβούλιο το Σάββατο και στη συνέχεια οι βουλευτές θα συζητήσουν εάν θα εγκρίνουν τη νέα συμφωνία.

Ωστόσο, το αν θα συζητηθεί το Σάββατο η συμφωνία, θα εξαρτηθεί από το εάν εγκρίνουν τη συνεδρίαση οι βουλευτές, σε ψηφοφορία που θα γίνει αργότερα σήμερα. Σε περίπτωση που εγκριθεί τελικά η συζήτηση του Σαββάτου, θα είναι η πρώτη σαββατιάτικη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου από το 1982 και αναμένεται να ξεκινήσει στις 11:30 ώρα Ελλάδας διευκρίνισε ο ίδιος.

«Ο πρωθυπουργός θα κάνει μια δήλωση ενημερώνοντας τη Βουλή (των Κοινοτήτων) για την έκβαση των διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η συζήτηση που θα ακολουθήσει θα συνοψίζεται σε μια πρόταση είτε για την έγκριση μιας συμφωνίας είτε για την έγκριση μιας εξόδου χωρίς συμφωνία», είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει η συζήτηση να διαρκέσει 90 λεπτά.

«Αυτό που θέλουμε είναι μια απάντηση ‘ναι’ ή ‘όχι’ από τη Βουλή – της αρέσει η συμφωνία ή όχι;»

Εισπράττει τα πρώτα “όχι” ο Τζόνσον

Στο μεταξύ, αρνητικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις των Εργατικών, του DUP και του SNP για την νέα συμφωνία.

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) ξεκαθάρισε σε ανακοίνωσή του ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει τη συμφωνία του Πρωθυπουργού με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή η συμφωνία δεν είναι προς το συμφέρον της βρετανικής επαρχίας.

«Οι προτάσεις αυτές δεν είναι, κατά την άποψή μας, επωφελείς για την οικονομική ευημερία της Βόρειας Ιρλανδίας και υπονομεύουν την ακεραιότητα της ένωσης», σημειώνει το κόμμα, προειδοποιώντας ότι η κοινοβουλευτική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί το Σάββατο είναι μόλις το πρώτο βήμα για την έγκριση της συμφωνίας.

«Η ψηφοφορία του Σαββάτου στο κοινοβούλιο για τις προτάσεις θα είναι μόνο η αρχή μιας μακράς διαδικασίας για την έγκριση οποιουδήποτε Νομοσχεδίου Συμφωνίας Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η συμφωνία η οποία ανακοινώθηκε στις Βρυξέλλες «δεν θα ενώσει την χώρα και πρέπει να απορριφθεί. Ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση του Brexit είναι να δοθεί στον πληθυσμό ο τελευταίος λόγος μέσω της λαϊκής ψήφου», δήλωσε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος (245 έδρες) Τζέρεμι Κόρμπιν σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) δεν θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στο κοινοβούλιο, διότι προβλέπει μία πολύ σκληρότερη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, διαμήνυσε από την πλευρά της η ηγέτης του κόμματος Νίκολα Στέρτζον.

«Το Brexit που οραματίζεται ο Μπόρις Τζόνσον είναι μία έξοδος που προβλέπει μία πολύ χαλαρότερη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση σε ό,τι αφορά τους κανόνες για τα προϊόντα διατροφής, την περιβαλλοντική προστασία και τα δικαιώματα των εργαζομένων», εξήγησε η Νίκολα Στέρτζον. «Η Σκωτία δεν ψήφισε υπέρ του Brexit υπό οποιαδήποτε μορφή και οι βουλευτές του SNP δεν θα ψηφίσουν υπέρ του Brexit υπό οποιαδήποτε μορφή», πρόσθεσε.

Οι πρώτες αυτές αρνητικές αντιδράσεις καθιστούν αμφίβολη την έγκριση της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο, καθώς η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον δεν διαθέτει πλέον πλειοψηφία στο βρετανικό κοινοβούλιο, μετά την διαγραφή 21 βουλευτών των Τόρις.

Προκειμένου να εξασφαλίσει την έγκριση της συμφωνίας του στο βρετανικό κοινοβούλιο, ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να στηριχθεί στην ψήφο ορισμένων βουλευτών του Εργατικού Κόμματος και ορισμένων ανεξάρτητων προερχόμενων από εκλογικές περιφέρειες που ψήφισαν κατά πλειοψηφία υπέρ της αποχώρησης από τη Ευρωπαϊκή Ενωση στο δημοψήφισμα του 2016.

Η συμφωνία την οποία είχε εξασφαλίσει η Τερέζα Μέι έπειτα από τις διαπραγματεύσεις της δικής της κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες απερρίφθη τρεις φορές από το βρετανικό Κοινοβούλιο, κυρίως λόγω των διευθετήσεων που προέβλεπε για την Βόρεια Ιρλανδία.

Οι ψήφοι του ευρωσκεπτικιστικού προτεσταντικού DUP, το οποίο διαθέτει 10 έδρες στην Βουλή των Κοινοτήτων, θεωρούνται κρίσιμες, από την μία πλευρά διότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, και από την άλλη πλευρά διότι το πράσινο φως του κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας θα έπειθε υπέρ της συμφωνίας τους 50 περίπου υποστηρικτές του σκληρού Brexit των Συντηρητικών, που ανήκουν στο «European Research Group» (ERG).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP


Exit mobile version