Την παροχή προσωρινής προστασίας στους Ουκρανούς πρόσφυγες θα συζητήσουν σήμερα οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την συνάντηση τους.
«Όλοι όσοι έφυγαν για να σωθούν από τις βόμβες του (Βλαντίμιρ Πούτιν) είναι ευπρόσδεκτοι στην Ευρώπη», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιούανσον ανήγγειλε πρώτη την πρόταση αυτή στο κατεπείγον συμβούλιο εσωτερικών υποθέσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης την Κυριακή, τρεις ημέρες μετά τη διαταγή του Βλαντίμιρ Πούτιν στους στρατηγούς του να εισβάλουν στην Ουκρανία.
Τι προβλέπει η πρόταση
Η πρόταση προβλέπει να επιτραπεί στους πρόσφυγες από την Ουκρανία να υποβάλουν αιτήσεις για να τους χορηγείται προσωρινή προστασία σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της ΕΕ. Η προστασία αυτή θα ισχύσει αρχικά για έναν χρόνο, αλλά μπορεί να παραταθεί κατά άλλα δύο χρόνια, αν υπάρξει απόφαση από τα κράτη μέλη για αυτό.
Η οδηγία θα επιτρέψει επίσης να χαλαρώσουν οι έλεγχοι στα σύνορα της ΕΕ για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, ώστε να είναι ταχύτερη και ευκολότερη η απομάκρυνσή τους.
Το τεχνικό έργο μπορεί να προχωρήσει «πολύ γρήγορα» για την εφαρμογή της πρότασης της Κομισιόν εάν υπάρξει συμφωνία στο σημερινό συμβούλιο των υπουργών, σημείωσε ευρωπαίος διπλωμάτης.
Η Οδηγία περί Προσωρινής Προστασίας καταρτίστηκε μετά τη διάλυση της πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβίας, τα χρόνια του 1990. Αλλά δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει εκτοπίσει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους μέσα σε μία εβδομάδα, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι.
Ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ που έχουν υποδεχθεί μεγάλους αριθμούς προσφύγων από την Ουκρανία είναι η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Ρουμανία.