Η ατζέντα των σημερινών συνομιλιών τους είναι γεμάτη, τα προβλήματα που περιμένουν λύση εντός και εκτός ΕΕ είναι πολλά. Από τη συνάντηση αναμένονται συγκεκριμένα μηνύματα και όχι λόγια κενά περιεχομένου.
Τι μπορεί να περιμένει η ΕΕ από τη γερμανογαλλική ατμομηχανή σε μια περίοδο προεκλογική και για τις δύο χώρες, στην οποία ο γάλλος πρόεδρος περνά στην πολιτική αποστρατεία και η γερμανίδα καγκελάριος πέφτει για άλλη μια φορά στη μάχη του σταυρού απέναντι σε ένα πολιτικά αναζωογονημένο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα; Η επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ το μεσημέρι στο Βερολίνο που συμπίπτει με την επίσκεψη της βρετανίδας πρωθυπουργού Μέι στον Λευκό Οίκο δεν θα μπορούσε να συμβολίζει πιο εύγλωττα την απαρχή διαίρεσης της Δύσης σε μια περίοδο αδυναμίας των δύο μεγάλων χωρών, που δίνουν και τον βηματισμό στην ΕΕ.
Γεμάτη η ατζέντα
Ωστόσο, Μέρκελ και Ολάντ έχουν και πάλι σήμερα την ευκαιρία να καταδείξουν ότι είναι σε θέση να συγκρατήσουν τον αρνητικό ρου της ιστορίας και να επιχειρήσουν να βάλουν τάξη στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ. Η ατζέντα των συνομιλιών τους είναι γεμάτη: Brexit, Τραμπ, συριακό, Ρωσία, ουκρανική κρίση, αφύπνιση των λαϊκιστικών ακροδεξιών κομμάτων, κυρίως όμως θα προετοιμάσουν το συμβούλιο κορυφής της ΕΕ, στις 3 Φεβρουαρίου στη Μάλτα, με κυρίαρχα θέματα την προσφυγική πολιτική της Ένωσης, την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, αλλά και το συμβούλιο κορυφής της Ρώμης τον Μάρτιο με αφορμή τα 60 χρόνια από την υπογραφή των Συμφωνιών της Ρώμης, που θεωρούνται ως ληξιαρχική πράξη γέννησης της ΕΕ. Εκείνη την ημέρα θα δοθεί στη δημοσιότητα μια διακήρυξη που προετοιμάζεται από τις Βρυξέλλες και τη Ρώμη, αλλά που είναι κενή μηνυμάτων και δεν ικανοποιεί τους δύο ηγέτες.
Για τη συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ έχει προβλεφθεί μια μάλλον τυπική επαφή με τους εκπροσώπους του τύπου. Το μεσημέρι θα γίνουν σύντομες δηλώσεις στην καγκελαρία χωρίς ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους. Έτσι θα δοθεί η ευκαιρία στον γάλλο πρόεδρο, ίσως για τελευταία φορά από το Βερολίνο, να εμφανιστεί ως ένας ισχυρός ηγέτης που νοιάζεται για το μέλλον της Ευρώπης και που θέλει να αφήσει στον διάδοχό του τη δική του πολιτική κληρονομιά.
Συγκεκριμένα μηνύματα
Εάν το γερμανογαλλικό δίδυμο θα συνεχίσει και μετά τις εκλογές στις δύο χώρες να πορεύεται χέρι με χέρι θα φανεί σε λίγους μήνες. Στη Γερμανία, τα κομματικά επιτελεία ζεσταίνουν τις μηχανές τους για την κάλπη του Σεπτεμβρίου και γι αυτό μετά τη συνάντηση με τον Ολάντ η καγκελάριος θα πάει στην πόλη της μεγαλύτερης εκλογικής ταπείνωσής της, όπως αποκαλεί το Spiegel, στην εκλογική της περιφέρεια στο Μεκλεμβούργo – Πομερανία, την πόλη Γκράισβαλντ. Στις τοπικές εκλογές πριν λίγους μήνες το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα καταβαραθρώθηκε στην τρίτη θέση, πίσω από το Σοσιαλδημοκρατικό και την «Εναλλακτική για τη Γερμανία» AfD, με 18,6% των ψήφων. Είναι χαρακτηριστικό για την ένταση της προεκλογικής μάχης ότι τo AfD έχει βάλει στόχο να αποσπάσει την απευθείας έδρα που κατέχει η Μέρκελ.
Ο λόγος της επίσκεψής της δεν είναι άμεσα προεκλογικός, πρόκειται για τη δεξίωση που δίνει η τοπική οργάνωση της CDU για το νέο έτος. Αλλά η συγκυρία δεν επιτρέπει υπερβολική χαρά, μιας και οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου δεν θα είναι περίπατος για την ίδια και το κόμμα της. Υπό αυτήν την έννοια λοιπόν και επειδή οι επόμενοι μήνες θα είναι προεκλογικοί, οι αναλυτές περιμένουν από τη σημερινή συνάντηση Μέρκελ – Ολάντ συγκεκριμένο φύλλο πορείας και όχι λόγια κενά περιεχόμενου.