Το Συμβούλιο της Ευρώπης συνιστά στην Πολωνία να “επιβραδύνει” τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεών της και λυπάται που το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει “παραλύσει”, δήλωσε σήμερα στη Βαρσοβία ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του διεθνούς οργανισμού Νιλς Μούζνιεκς.
“Το κύριο μήνυμά μου είναι το εξής: πατήστε φρένο, συμβουλευθείτε την κοινωνία των πολιτών και τις επαγγελματικές οργανώσεις”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Λετονός πολιτειολόγος και νομικός, οι συναντήσεις του οποίου σε διάστημα τεσσάρων ημερών στην Πολωνία αφορούσαν, μεταξύ άλλων, την κατάσταση στα μέσα ενημέρωσης.
Το συντηρητικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PIS) του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία εδώ και εκατό ημέρες και διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ψήφισε πολλούς αμφιλεγόμενους νόμους και αποφάσεις, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Συνταγματικό Δικαστήριο είναι “η πιο ανησυχητική” και “επηρεάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα”, δήλωσε ο Νιλς Μούζνιεκς.
“Αν παραλύσει, οι πολίτες και τα κατώτερα δικαστήρια δεν θα έχουν κανέναν να στραφούν για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους ή για να εγγυηθεί τη συνταγματικότητα των νόμων”, δήλωσε ο αξιωματούχος του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Εξέφρασε την ευχή η πολιτική εξουσία να δεχθεί να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου όσον αφορά τη σύνθεση και τη λειτουργία του, καθώς και να συμμορφωθεί με την άποψη που θα εκφέρει η Επιτροπή της Βενετίας, συμβουλευτικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης. “Δεν υπάρχει άλλη λύση”, είπε όσον αφορά το πολύμηνο μπρα-ντε-φερ του κοινοβουλίου και του προέδρου Αντρέι Ντούντα ο οποίος προέρχεται από το PIS, με το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Η αντιπαράθεση κατέληξε με την εκλογή δεκαοκτώ δικαστών σε αυτό, ενώ το Σύνταγμα προβλέπει μόνο δεκαπέντε. Το κοινοβούλιο ενέκρινε επίσης μια μεταρρύθμιση που καθιστά εξαιρετικά αργή την αντίδραση του Δικαστηρίου στην έγκριση νέων νόμων, κάτι που μεταφράζεται σε ντε φάκτο παράλυσή του.
Ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης επέλεξε έναν πιο ήπιο τόνο όσον αφορά την ανάπτυξη των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν έχουν υποφέρει από διάφορες ελλείψεις και ότι επίκειται μια “μεγάλη επανεξέταση”, σημείωσε όμως πως η προσωρινή λύση που έχει επιλεγεί “δεν είναι ικανοποιητική” γιατί δίνει στην εκτελεστική εξουσία την αρμοδιότητα διορισμού των διευθυντών των μέσων αυτών.
Τέλος, ο Μούζνιεκς εξέφρασε την ανησυχία του για τη μείωση του προϋπολογισμού του Συνηγόρου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για το σχέδιο νόμου που προβλέπει ότι μπορεί να αρθεί η ασυλία του, καθώς και η ασυλία του Συνηγόρου του Παιδιού.