Quantcast
Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό - enikonomia.gr
share

Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό

δημοσιεύτηκε:

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Αγκυρα κατέληξαν σε συμφωνία για την μετανάστευση και σε επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου στις Βρυξέλλες.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε ότι δεν περιμένουμε από κανέναν να φυλάξει τα σύνορά μας και ότι αυτό θα πρέπει να γίνει από εμάς, ενώ γνωστοποίησε τη δημιουργία ταμείου για τη χορήγηση βοήθειας ύψους 3 δισ. ευρώ προς την Αγκυρα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Ανέφερε ότι συμφωνήθηκε να αναζωογονηθεί η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας, τονίζοντας πάντως πως δεν ξαναγράφεται η πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ και πως πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους κανόνες, μεταξύ των οποίων και στους κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Προσβλέπουμε στο 2016 ως χρονιά «κλειδί» για τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας στην οποία καταλήξαμε την Κυριακή, είπε ο Πολωνός πολιτικός.

Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν θα υπάρξει επίλυση του προσφυγικού προβλήματος χωρίς τη συνεργασία της Ενωσης με την Αγκυρα και ότι προς το σκοπό αυτό η ΕΕ αποφάσισε να δεσμεύσει ένα κονδύλι της τάξεως των 3 δισ. ευρώ για να αντιμετωπίσει η Τουρκία το κόστος υποδοχής των προσφύγων.

«Η Τουρκία φιλοξενεί πάνω από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες και αυτό είναι αξιοθαύμαστο από όλες τις απόψεις. Θα θέλαμε να στηρίξουμε την Τουρκία να συνεχίσει αυτήν την προσπάθεια», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Ως προς το θέμα της βίζας, ο επικεφαλής της Κομισιόν ανέφερε ότι θα προωθηθεί η διαδικασία μελέτης του θέματος και ότι μια πρώτη έκθεση της Επιτροπής θα παρουσιαστεί την άνοιξη του 2016 για να μπορέσει ενδεχομένως να τεθεί σε εφαρμογή το φθινόπωρο του 2016.

Εμμέσως πλην σαφώς πάντως, ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι το θέμα της βίζας εξαρτάται από την πολιτική που θα τηρήσει η Τουρκία στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών και στην εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής με την ΕΕ.

Επεσήμανε ωστόσο ότι η ΕΕ δεν μπορεί να παραβλέψει τα προβλήματα που υπάρχουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία καθώς επίσης και το ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε, επίσης, αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει βελτίωση των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία, δεδομένου ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας που θα οδηγήσει στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel επιβεβαίωσε σήμερα μετά τη λήξη της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφερε στην Άγκυρα το ποσό των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να βοήθησει τους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια της Άγκυρας στην αναχαίτιση των προσφυγικών ροών.

Η Angela Merkel επιβεβαίωσε επιπλέον ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανοίξει το Κεφάλαιο 17 των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας φέτος.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι σε μια συνάντηση που είχε με ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από τη Σύνοδο συζήτησαν την επανεγκατάσταση ορισμένου αριθμού προσφύγων από την Τουρκία απευθείας στις ευρωπαϊκές αυτές χώρες ωστόσο δεν τέθηκαν επί τάπητος συγκεκριμένοι αριθμοί.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου μίλησε για μια «ιστορική ημέρα» και «ιστορική διαπραγμάτευση», μεταξύ των δύο πλευρών, χαρακτηρίζοντας καρποφόρες τις διαβουλεύσεις.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε ότι συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση διαβουλεύσεων δυο φορές ετησίως σε ό,τι αφορά τη διαδικασία ένταξης της χώρας του στην ΕΕ αλλά και στη δημιουργία μηχανισμών υψηλού επιπέδου διαλόγου για την εμβάθυνση των σχέσεων των δυο πλευρών. Στις 14 Δεκεμβρίου, όπως είπε, θα ανοίξει το κεφάλαιο 17 και σύντομα θα ακολουθήσουν και τα άλλα κεφάλαια.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ο ίδιος τόνισε πως η Αγκυρα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με κάθε χώρα ξεχωριστά και με την Ε.Ε. ως σύνολο για να βοηθήσει τους πρόσφυγες.

Ως προς την ευρωπαϊκή βοήθεια, είπε πως τα 3 δισ. ευρώ δεν θα τα λάβει η Τουρκία αλλά οι πρόσφυγες, τονίζοντας πως το γεωπολιτικό πρόβλημα η παράνομη μετανάστευση, χρειάζονται ένα κοινό σχέδιο δράσης.

 

Το «καρφί» Τσίπρα σε Νταβούτογλου για τις παραβιάσεις

Στον Αχμέτ Νταβούτογλου απευθύνθηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Ευρωπαϊκής Ενωσης – Αγκυρας ο Αλέξης Τσίπρας για το ζήτημα των προσφυγικών ροών και τις παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη στο Αιγαίο.

«Ευτυχώς οι πιλότοι μας δεν είναι τόσο νευρικοί όσο οι δικοί σας απέναντι στους Ρώσους», ανέφερε ο Ελληνας πρωθυπουργός στον Τούρκο ομόλογό του.

«Είναι ανόητο και αδιανόητο αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο. Ξοδεύουμε δισ. για εξοπλισμούς, εσείς για να παραβιάζετε, εμείς για να σας αναχαιτίζουμε. Έχουμε τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα στον αέρα και από κάτω δεν μπορούμε να εντοπίσουμε τους διακινητές που πνίγουν αθώους ανθρώπους στο Αιγαίο», είπε ο κ. Τσίπρας.

 

Πέρασαν οι ελληνικές θέσεις

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε σχέση με το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας, η ελληνική πλευρά πέτυχε στο θέμα του προσφυγικού:

1. Να δεσμευτεί η Τουρκία ότι θα καταπολεμήσει τα κυκλώματα διακίνησης

2. Να εφαρμοστεί η διμερής συμφωνία επανεισδοχής

3. Να υπάρχουν μηχανισμοί παρακολούθησης της Αγκυρας, για τις επιστροφές προσφυγών προς χώρες προέλευσης

4. Να υπάρχουν κριτήρια για τη μετρήσιμη καταγραφή της ανακοπής της ροής των προσφύγων

5. Να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την κατάργηση της βίζα

6. Η Ελλάδα θα παίξει ρόλο στην παρακολούθηση της εφαρμογής όλων των παραπάνω

Επίσης, θα ενεργοποιηθούν οι Ομάδες Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, (καθώς οι ελληνικές αρχές είναι οι καταλληλότερες για να καταγράψουν να έχουν συλληφθεί π.χ. οι διακινητές που έχει καταγγελθεί).

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της χρηματοδότησης της Τουρκίας με 3 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, η Ελλάδα τάχθηκε και σήμερα κατά της ονομαστικής αναφοράς σε κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αγκυρας.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.