Quantcast
Συμφωνία για στενότερη ιταλογαλλική συνεργασία - enikonomia.gr
share

Συμφωνία για στενότερη ιταλογαλλική συνεργασία

δημοσιεύτηκε:

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνέχισε τις διμερείς επαφές του στην Ρώμη. Είχε συνάντηση με τον ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματταρέλλα και με τον πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι. Το πρωί ξεναγήθηκε μάλιστα και στην αρχαία κατοικία του Νέρωνα, την Ντόμους Άουρεα.

Κύριος στόχος για την Ιταλία είναι να τονισθεί ότι δεν θα μείνει έξω από την κύρια διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.Και για τον λόγο αυτό εντός του 2018 πρόκειται να υπογραφεί ένα ισχυρό ιταλογαλλικό σύμφωνο.

Στα περιεχόμενά του -όπως διέρρευσε- πρόκειται να δοθεί έμφαση στην κοινή δράση για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, στην ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας και στην πολιτιστική συνεργασία. Ένα σύμφωνο που θα είναι παρόμοιο με εκείνο που είχαν υπογράψει το 1963 η Γαλλία και η Γερμανία στο Ελιζέ. «Δεν θέλουμε να απομονώσουμε τις υπόλοιπες χώρες, αλλά να δείξουμε ότι η Ένωση μπορεί να κάνει ένα νέο ξεκίνημα», τονίζουν πηγές της ιταλικής κυβέρνησης.

«Η σημερινή φάση στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη μας επιτρέπει να κινηθούμε με φιλόδοξο τρόπο», τόνισε ο γάλλος πρόεδρος. Η Ιταλία, πάντως, θα κάνει ότι μπορεί για να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην όλη διαδικασία, μαζί με τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Κοινή συνέντευξη τύπου Μακρόν-Τζεντιλόνι


Κατά την κοινή συνέντευξη τύπου, o Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε ότι «οι δυο χώρες αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα πιο σταθερό πλαίσιο για τις σχέσεις τους» και ότι για τον λόγο αυτό «δημιουργείται μια ομάδα εργασίας, η οποία θα οδηγήσει πριν το τέλος του έτους στην υπογραφή μιας νέας διμερούς συμφωνίας».

Σύμφωνα με τον ιταλό πρωθυπουργό, οι προτεραιότητες για όλη την Ευρώπη «είναι η απασχόληση, η ολοκλήρωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης και η αύξηση των επενδύσεων».

«Υπάρχει μια γάλλογερμανική σχέση, η οποία έχει δομικό χαρακτήρα αλλά δεν είναι αποκλειστική», πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος Mακρόν και τόνισε ότι «το 2018 θα πρέπει να είναι ένα έτος αφιερωμένο στην επανίδρυση της Ευρώπης, με χρονικό ορίζοντα τα επόμενα δέκα χρόνια».

«Θέλουμε μια πιο κυρίαρχη, πιο ενωμένη και πιο δημοκρατική Ευρώπη», τόνισε ο Μακρόν, ο οποίος εκτιμά ότι με τις ενισχυμένες συνεργασίες η Ευρώπη θα μπορέσει να απαντήσει αποτελεσματικά στις δυνάμεις του λαϊκισμού.

Ο ιταλός πρωθυπουργός, τέλος, κατέστησε σαφές ότι « η διαδικασία αυτής της ολοκλήρωσηςείναι ανοικτή σε όλα τα ιδρυτικά μέλη αλλά και στις χώρες που χαρακτηρίζονται από έναν σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό μέσα στην Ένωση».

Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕ



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.