Quantcast
Σύλβια Κόστα: Μόνη λύση η κοινή μοίρα για την Ευρώπη και την Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Σύλβια Κόστα: Μόνη λύση η κοινή μοίρα για την Ευρώπη και την Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει καμία άλλη λύση στη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους εταίρους της από την κοινή μοίρα για την Ευρώπη και την Ελλάδα διατύπωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σύλβια Κόστα, σε δηλώσεις της μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ομάδα μελών της επιτροπής, που βρίσκεται στην Ελλάδα με πρωτοβουλία των Ελλήνων ευρωβουλευτών Γιώργου Γραμματικάκη και Θεόδωρου Ζαγοράκη.

“Είμαι υπέρ φυσικά μας επιτυχούς κατάληξης των διαπραγματεύσεων. Νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία άλλη λύση από την κοινή μοίρα για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Αποκλείεται να υπάρξει μια λύση που θα θεωρηθεί θετική για την Ευρώπη εφόσον δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα. Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή χρειάζεται όλοι να δείξουν την απαιτούμενη σοφία. Εμείς έχουμε συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την Επιτροπή Γιούνκερ και έχουμε δώσει κάθε στοιχείο, έχουμε κάνει κάθε προσπάθεια έτσι ώστε να βρεθεί μια πολιτική λύση δίκαιη για όλους” είπε η κ. Κόστα και γνωστοποίησε ότι η πολιτική ομάδα από την οποία προέρχεται και ο πρόεδρός της Τζάνι Πιτέλα σήμερα το πρωί ζήτησαν να υπάρξει μια λύση δίκαιη, “μια λύση η οποία κυρίαρχα να μην θίγει ακόμη περισσότερο τον ελληνικό λαό αλλά να είναι δίκαιη και για την υπόλοιπη Ευρώπη”.

Ερωτηθείσα ποια θα μπορούσε να είναι αυτή η δίκαιη λύση απάντησε ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα το οποίο γνωρίζουν πολύ καλύτερα και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης. “Πάντως θα πρέπει να σκεφτούμε και αυτά που πρόσφατα δήλωσε ο πρόεδρος Γιούνκερ, την τελευταία πρόταση που έγινε και περιλαμβάνει θετικά στοιχεία και τα τελευταία θετικά που ακούσαμε από την κ. Μέρκελ σήμερα. Νομίζω ότι αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση, αν υπάρχει πολιτική βούληση θα υπάρξει μια σωστή λύση. Νομίζω ότι αν επιδειχθεί η απαιτούμενη ψυχραιμία θα υπάρξει μια θετική λύση”, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη και οι Έλληνες επιθυμούν και θέλουν να παραμείνουν στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη. “Η κυβέρνηση δεν έχει εντολή για ρήξη. Οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες και κάνω έκκληση και στις δύο πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω και να συναντηθούν στο ρεαλισμό. Θα πρέπει να υπάρξει άμεσα μια συμφωνία δίκαιη αλλά μια συμφωνία σύντομα, γιατί χρόνος πια δεν υπάρχει”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνάντηση της ομάδας των ευρωβουλευτών με τον κ. Τζιτζικώστα έγινε ιδιαίτερη αναφορά σε ζητήματα συνεργασίας της Περιφέρειας με την Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ζητήματα προστασίας της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Όπως είπε ο περιφερειάρχης, ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για τα ευρωπαϊκά προγράμματα στον τομέα του πολιτισμού, τους πολιτιστικούς θεσμούς της περιοχής της Μακεδονίας, τα ζητήματα ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων. “Ελπίζουμε να είστε οι καλύτεροι πρεσβευτές της Μακεδονίας μας στην Ευρώπη”, πρόσθεσε.

Το πρόγραμμα της παραμονής της ομάδας των ευρωβουλευτών στην Ελλάδα περιλαμβάνει επισκέψεις στη Βεργίνα, την Αμφίπολη και τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών για τη δημιουργία του μετρό στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.