Την επιθυμία τους να φύγει η Βρετανία απο την ΕΕ δηλώνουν όλο και περισσότεροι Bρετανοί μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις σε βάρος γυναικών στην Κολωνία.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει η Sunday Mail, το 53% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν επιθυμεί την παραμονή της Βρετανίας στην Ένωση, ενώ ένα 38% παραδέχεται ότι έχει επηρεαστεί από τα γεγονότα.
Η διαμάχη μαίνεται και στο κυβερνών συντηρητικό κόμμα με τη θέση του David Cameron όμως να ενισχύεται με τον σχηματισμό ενός φιλοευρωπαϊκού φόρουμ, το οποίο εξήγγειλε σήμερα βουλευτής και πρώην Υπουργός.
Ομάδα βουλευτών των Τόρις εξήγγειλε την δημιουργία ενός φόρουμ διαλόγου και δράσης για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με την ονομασία «Συντηρητικοί για την Μεταρρύθμιση στην Ευρώπη», η ομάδα φιλοδοξεί να αποτελέσει το αντίβαρο στην έντονη δραστηριότητα που έχουν αναπτύξει, τον τελευταίο καιρό, συγκεκριμένοι ευρωσκεπτικιστικοί κύκλοι, εντός και εκτός του Κοινοβουλίου.
Σε άρθρο του στην Sunday Telegraph, ο επικεφαλής της, βουλευτής και πρώην Υπουργός, Nick Herbert, υποστηρίζει ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ, θα είναι ένα βήμα προς την άβυσσο.
«Η Ευρώπη επιβάλλεται να μεταρρυθμιστεί αλλιώς θα διαλυθεί, εμείς όμως δεν μπορούμε να αυτοαπομονωθούμε. Θα ήταν καταστροφικό» υποστηρίζει ο συντηρητικός βουλευτής διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι αντιτίθεται στην συμμετοχή της χώρας του σε μια Ομοσπονδιακή Ευρώπη. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ενισχύει την θέση του βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος τον τελευταίο καιρό έχει γίνει στόχος βουλευτών εχθρικών προς την Ευρώπη, που τον κατηγορούν για μετριοπαθή και όχι κατά μέτωπο διαπραγμάτευση με τους εταίρους.
Ο πρωθυπουργός έχει επιτρέψει στους βουλευτές του να δραστηριοποιούνται στο θέμα της Ευρώπης, συνέστησε ωστόσο διακριτικά στους υπουργούς να παραμείνουν ουδέτεροι.
Την άτυπη αρχική συναίνεση των υπουργών παραβίασε ο Chris Greilling , υφυπουργός αρμόδιος για κοινοβουλευτικές υποθέσεις, ο οποίος πήρε δημόσια θέση υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ευρώπη.
Η απάντηση έρχεται σήμερα από την υπουργό Παιδείας Niki Morgan.
Σε άρθρο της στον Observer, προειδοποιεί ότι η αποχώρηση από την Ευρώπη θα απομονώσει τους Βρετανούς νέους από την μεγαλύτερη οικονομική ζώνη του κόσμου με τραγικές επιπτώσεις στον τομέα της εργασίας.
«Δεν θέλουμε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας μια απομονωμένη από τον κόσμο Βρετανία, μια χώρα με περιορισμένες οικονομικές προοπτικές και ευκαιρίες» υπογραμμίζει η βρετανίδα υπουργός.
Αλλά και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker έσπευσε, χθες Σάββατο, να στηρίξει τον Κάμερον όταν με σαφείς δηλώσεις του αποκάλυψε ότι έως το τέλος Φεβρουαρίου θα έχει επιτευχθεί συμφωνία με τη Βρετανία ώστε να πραγματοποιηθεί εντός του Ιουλίου το δημοψήφισμα που θα κρίνει την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ.