Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους προκειμένου να επεξεργαστούν τρόπους διαχείρισης των προβλημάτων που δημιουργεί η κατακόρυφη αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, εκτίμησε ο Τόμας Στράουμπχααρ, Ελβετός οικονομολόγος και ερευνητής σε θέματα μετανάστευσης.
Όπως σχολίασε μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk, «αυτό που καθίσταται εκ νέου σαφές αυτές τις μέρες είναι ότι η εποχή της εθνικής πολιτικής για το άσυλο και τη μετανάστευση παρήλθε.
Θεωρώ πως γίνεται εμφανές ότι η Γερμανία και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ θα πρέπει να συνεργαστούν πολύ στενότερα σε αυτό το θέμα και ότι όλα αυτά τα θέματα θα πρέπει να αντιμετωπισθούν συλλογικά, με έναν επίτροπο Μετανάστευσης -που υπάρχει ήδη σήμερα-, ο οποίος, όμως, θα έπρεπε να αποκτήσει πολύ περισσότερες αρμοδιότητες και να λάβει και μεγαλύτερο προϋπολογισμό, ώστε να κατευθύνει αυτά τα ζητήματα κεντρικά».
Δύσκολη η συναίνεση μεταξύ των χωρών-μελών
Ο Τόμας Στράουμπχααρ θεωρεί ότι η επίτευξη κλίματος συναίνεσης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στο ζήτημα της μετανάστευσης συνιστά εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, αιτιολογώντας την εκτίμησή του με τις συγκρούσεις εθνικών συμφερόντων που εκδηλώθηκαν και εξακολουθούν να εκδηλώνονται στους κόλπους της ΕΕ και ειδικά της ευρωζώνης στο οικονομικό πεδίο.
Όπως επισήμανε, «αυτό το στοιχείο είναι βεβαίως πολύ πιο έντονο στο πεδίο της πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο, διότι εκεί δεν πρόκειται για χρήματα, αλλά για ανθρώπους που έρχονται και στη συνέχεια ζουν εδώ».
Η άποψη να ανοίξουν πλήρως τα σύνορα βρίσκει τον Ελβετό ερευνητή κατηγορηματικά αντίθετο. Ο Τόμας Στράουμπχααρ χαρακτηρίζει μάλιστα «απόλυτη ψευδαίσθηση» τα ανοικτά σύνορα, παρ’ ό,τι, όπως δήλωσε, από οικονομικής πλευράς δεν υπάρχει κάτι αρνητικό σε αυτό το ενδεχόμενο. Όπως εξήγησε, «επειδή στο μεταξύ οι ανισότητες μεταξύ πλουσιότερων και φτωχότερων χωρών μάλλον αυξήθηκαν παρά μειώθηκαν, θεωρώ ότι είναι λάθος να πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε χωρίς σύνορα. Θεωρώ ότι η ορθή πολιτική θα ήταν να μεριμνήσει κανείς για ανάπτυξη, σταθερότητα, θεσμική ασφάλεια, για μια ζωή με ειρήνη και ελευθερία στις χώρες καταγωγής των προσφύγων».
Πηγή: DW